The S.L.P. – The S.L.P.

Waardering

7

7

8

Kleurrijke figuren willen zichzelf af en toe onplooien. Zo ook Sergio Lorenzo Pizzorno, het kleurrijke figuur binnen Kasabian. ‘Ik heb soloprojecten nodig om te blijven groeien’, zo stelt hij zelf. Daarom doopte hij zichzelf om tot The S.L.P. Met zijn debuutalbum komt hij soms verrassend uit de hoek.

Hoewel er wordt beweerd dat dit soloproject muzikaal gezien compleet anders is dan het werk van Kasabian, is op de instrumentale opener zeker de vibe van de beginfase van de band terug te horen. Sterker nog, Meanwhile… In Genova (de eerste van drie ‘Meanwhiles’) heeft wel heel veel weg van I.D. van het debuut van de band uit Leicester, met daarover dan een licht new wavesausje gegoten. Niet onaangenaam, maar je hoort er niet direct aan af waarom Pizzorno zich los moest weken als The S.L.P. Gelukkig volgt de verklaring direct erop. Op Lockdown worden sfeer en een simpele doch treffende beat samengesmolten tot een fenomenale track. 

Er komen op The S.L.P. wel meer toffe experimenten voorbij. Een in het oogspringende is Favourites met Little Simz. Het nummer begint op een manier zoals Kasabian dat ook wel eens deed in de beginjaren, maar ontwikkelt zich vervolgens tot iets geheel anders. Mede door Little Simz wordt Favourites een mix van hiphop, funk en zelfs een mini-vleugje ska. Dat door elkaar gooien van de verschillende stijlen is een terugkerend fenomeen op The S.L.P. Want wie er een genre op wil plakken, moet na afloop de inkt- en stickervoorraad van zijn labelmaker aanvullen. Zo slaat Nobody Else bijvoorbeeld moeiteloos om van een pianoballad naar een discotrack.

Pizzorno is duidelijk op ontdekkingsreis gegaan en heeft van alles wat geproefd en geprobeerd. Niet elke poging is even geslaagd. The Youngest Gary evolueert van een veelbelovend begin tot een vaag samenvloeisel van de verschillende geluiden. Eigenlijk gebeurt er dan niets meer, maar de song gaat nog wel een dikke minuut door.. Ook de tweede Meanwhile… At The Welcome Break en Soldiers 00018 overtuigen niet volledig. Maar wie zo experimenteert en al zijn creatieve uitspattingen op de vrije loop laat, mag ook hier en daar een foutje maken. 

The S.L.P. neemt je soms mee naar toffe combinaties, die je niet snel zou bedenken. Pizzorno flirt het ene moment met Kasabian om dan weer iets totaal nieuws te doen. Zoals hij tijdens optredens over het podium springt, hopt hij op zijn plaat van de ene naar de andere hoek. Zet de boxen lekker open en spring met hem mee!