Tony Bennett & Lady Gaga – Cheek to Cheek

Het nieuwe album van Lady Gaga is een honderd procent samenwerking met legende Tony Bennett. Op het eerste gezicht een wonderlijke combinatie. Hij is 88 jaar oude crooner en zij is zestig jaar jonger en staat nog steeds aan het begin van haar carrière. Maar dat deze twee Italiaanse Amerikanen meer gemeen hebben dan alleen hun afkomst en beroep, dat bewijst Cheek to Cheek.

Beiden grootheden werden al in hun kindertijd ondergedompeld in de jazzmuziek. Bennett stond al in 1949 op de bühne en Gaga won in haar jeugd een jazz-wedstrijd op school. De oorsprong van deze opmerkelijke samenwerking is te vinden op Tony Bennett’s album Duets II uit 2011. Daarop zong hij samen met Lady Gaga de jazz-klassieker The Lady Is A Tramp. Dat smaakte de twee artiesten naar meer en dus is er drie jaar later de geboorte van Cheek to Cheek.

Het plezier spat van het album af en Lady Gaga laat horen dat ze meer kan dan leuke popmuziek maken op de automatische piloot. De elf nummers zijn zogenoemde standaard werken in het jazz-genre. Je hoort twee talentvolle vocalisten die plezier maken zonder poespas of radicale wijzigingen aan de nummers. Met name tijdens de up-tempo nummers als Anything Goes, Cheek to Cheek, Goody Goody, Firefly en Let’s Face the Music and Dance is stil zitten onmogelijk.

Nu was dit van Tony Bennett wel allemaal te verwachten (ondanks zijn leeftijd), maar Lady Gaga laat met succes een andere kant van zichzelf horen. Zelfs op een prachtige ingetogen klassieker als Ev’ry Time We Say Goodbye houdt ze stand. Cheek to Cheek heeft zeker de potentie om, naast de legio jonge Gaga-fans, ook oudere muziekliefhebbers aan te spreken.

Het is een fijne jazzplaat geworden met misschien weinig verrassingen qua nummers, maar de combinatie Tony Bennett en Lady Gaga werkt wonderbaarlijk goed! Het album doet ergens denken aan Back To The Corner van Herman Brood en dat is een enorm compliment!