traumahelikopter – Save Yourself

Save Yourself

Waardering

7

Hoeveel heb je aan de band traumahelikopter als het nieuwe album Save Yourself heet? Die titel geeft niet de indruk van een betrouwbare hulpdienst. Toch is het tegendeel waar. Het Groningse trio doet namelijk aan voorlichting. Wees een beetje mild voor jezelf én elkaar. Tegelijkertijd is Save Yourself een aanklacht tegen het egoïsme. 

De laatste keer dat traumahelikopter een album uitbracht, was alweer zeven jaar geleden. Sindsdien is de wereld behoorlijk verhard en gepolariseerd, vindt frontman en liedjesschrijver Mark van der Ploeg. Hij werkt sinds kort in de zorg en ondervond hoe je met een klein gebaar verbinding kan maken met een ander. ‘Troost en hoop zit voor mij in liefde, verbeeldingskracht en kwetsbaarheid. Daarom vormt de titel niet alleen een aanklacht tegen egoïsme, consumentisme en doorgeschoten individualisme, maar heeft het ook een bemoedigende boodschap.’

Uiteraard komt de dualiteit van de titel terug in de titeltrack. ‘Sacrifice to save yourself’, is de kernzin die veelvuldig herhaald wordt door Van der Ploeg. Ook op Push The Button keert het thema terug. ‘Is there a way that we can save ourselves?/Before everything is lost/And there is no-one out to tell.’ Please Don’t gaat meer in op de polarisatie in de maatschappij. ‘We don’t believe a word you were saying goodbye(…)Please don’t waste our lives.’ Het is overigens de fijnste song op Save Yourself. Vanaf seconde één zit je in het nummer dankzij het fenomenale intro, de vibe tijdens de coupletten en de refreinen is waanzinnig en de gitaarsolo tussen de laatste twee refreinen is niet te versmaden.

traumahelikopter maakt continu muziek in de hoogste versnelling. Met een flinke bak aan energie blaast het trio je track na track omver. Dat breekt Save Yourself naar het einde toe op. Niet dat er een plichtmatige ballad op de plaat had moeten staan, maar een nummer met iets meer verloop en daardoor ook verrassing had het eindresultaat goed gedaan. Alleen de – overigens sterke – opener Sarah bezit die kwaliteiten een beetje, doordat het intro er lang over doet om te arriveren.

Als afsluiter kiest traumahelikopter voor een uitstapje naar de Nederlandse taal. Het is jammer dat Geen Zon tekstueel het nummer is dat het er het meest bekaaid vanaf komt. Het voelt daardoor iets te veel alsof traumahelikopter heel graag een lied in de eigen taal wilde schrijven, maar stiekem niet helemaal de juiste inspiratie had. 

Vergis je ondanks deze kritieken niet. Save Yourself is een meer dan prima rockplaat van drie Groningers die bewijzen dat ze ook na een lange break nog altijd over hun kunde als muzikanten beschikken. Dus wees een beetje aardig voor jezelf én de mensen je omgeving: tip ze over het nieuwe album van traumahelikopter.