Trijntje Oosterhuis – Leven Van De Liefde

Leven Van De Liefde

Waardering

7

7

8

Hoewel de carrière van Trijntje Oosterhuis voor het grootste gedeelte uit Engelstalig werk bestaat, mogen we niet vergeten dat haar definitieve doorbraak als solo-zangeres toch echt kwam door een Nederlandstalig liedje. Toen Oosterhuis in 1996 in een knalrode jurk de openingshymne van de Amsterdam ArenA verzorgde, wist heel Nederland in één klap wie de zangeres (die destijds met haar broer Tjeerd de band Total Touch vormde) was. Dat liedje, getiteld De Zee, schopte het tot de Top 10 van de vaderlandse hitlijsten en maakte de weg vrij naar meerdere uitstapjes in onze moerstaal. Wereld Zonder Jou (een duet met Marco Borsato), Vlieg Met Me Mee (uit de speelfilm Abeltje) en Nu Dat Jij Er Bent (dat een ode was bij de geboorte van prinses Amalia) zijn er een aantal voorbeelden van.

Ondanks de altijd positieve reacties op Nederlandstalig heeft het lang geduurd voordat Oosterhuis zich durfde te wagen aan een compleet Nederlandstalig album. Voor haar huidige theatertour (die deze week van start gaat), besloot de zangeres om het over een andere boeg te gooien en dus alleen liedjes te gaan zingen die we allemaal woord voor woord kunnen verstaan en begrijpen. Tijdens de repetities van de tour ontstond het idee om een selectie van de liedjes op te nemen voor een album. ‘Liedjes de mij lief zijn, liedjes van alle tijden, liedjes die gezongen en gehoord moeten blijven worden, liedjes die herinneren aan belangrijke momenten in mijn leven, vergeten pareltjes of juist grote hits die ik al jaren op mijn eigen wijze wil zingen’ zei Oosterhuis onlangs in een verklaring.

Tijdens de speelduur van één uur en veertien minuten horen we nieuwe versies van klassiekers van vaderlandse artiesten voorbij komen. BLØF, Herman van Veen, Willeke Alberti, André Hazes, Henny Vrienten, Marco Borsato, Paul de Leeuw, Frans Halsema en Toon Hermans zijn er een aantal voorbeelden van.

Om het zingen te combineren met het moederschap, besloot Oosterhuis om het gehele album – getiteld Leven Van De Liefde – thuis op te nemen. Voor de zangeres was dat trouwens niet de eerste keer, want ook de Engelstalige albums See You As I Do (2005), het Michael Jackson tribute album Never Can Say Goodbye (2009) en het kerstalbum This Is The Season (2010) werden destijds in haar eigen studio’s opgenomen. Deze manier van liedjes opnemen levert een sfeervol en intiem geluid op. Het thuisgevoel wordt bij Eenzaam Zonder Jou (het eerste liedje van het album) meteen duidelijk omdat hierin een klein rolletje is weg gelegd voor Maël, het anderhalf jaar oude dochtertje van Oosterhuis. Puurder dan dit krijg je het niet.

Het gitaarspel van Leonardo Amuedo speelt een belangrijke rol in de liedjes. Naast hem horen we nog meer bevriende collega-muzikanten op het album voorbij komen. Zo zijn er solo’s weggelegd voor onder andere Carel Kraayenhof (bandoneon), Candy Dulfer (saxofoon), schoonvader Henrie Ronde (steeldrums), moeder Josefien Melief (altviool) en Aram Kersbergen (bas). De zangeres heeft duidelijk voor twee kampen gekozen tijdens de opnames. Terwijl het ene kamp bestaat uit fado-achtige liedjes zoals Telkens Weer, Als De Liefde Niet Bestond en Liefde van Later, bestaat het andere kamp uit de wat meer opzwepende stukken met een fijne groove zoals Mooi Verhaal, Is Dit Alles en Het Gaat Niet Beter Worden. Met Jungle slaagt Oosterhuis er trouwens in om een grappige versie af te leveren van de hit waarmee Broederliefde zelf vorig jaar succes boekte. Haar zonen van tien en twaalf zingen dat liedje continue, dus de keuze om er een eigen versie van te maken was dan ook snel gemaakt.

Omdat Leven Van De Liefde het zoveelste album van Oosterhuis is dat ze in een intieme setting heeft opgenomen, wordt het gevaarlijk dat ze dit kunstje voor de zoveelste keer heeft uitgevoerd. Toch weet ze, met de inbreng van haar bevriende collega-muzikanten, dit album dan net weer te onderscheiden van die andere intieme albums en dat is dan ook zeker een pluspunt waard.

Een tweede Nederlandstalige plaat staat ook op de planning, maar dan wel eentje met nieuw geschreven liedjes. Een project waar wij enorm naar uitkijken en waar hopelijk liedjes op zullen staan die net dat beetje meer pit hebben, dan de pure liedjes die deze plaat met zich mee draagt. Leven Van De Liefde is als project zeker een leuk tussendoortje, maar eerlijk is eerlijk: een zangeres in de vorm van Trijntje Oosterhuis verdient gewoon een dijk van een plaat met sterke en originele Nederpop songs.