YUNGBLUD – 21st Century Liability

YUNGBLUD

Waardering

6

Roep de elite is kut. Trap voluit tegen de machthebbenden. YUNGBLUD doet dat op dit moment het liefst. Als zestienjarige verliet hij de middelbare school en drie jaar later heeft hij zijn debuutplaat 21st Century Liability te pakken. Met een duidelijke politieke boodschap, die een tiener eigenlijk niet past.

Dominic Harrison – zoals de artiest door zijn ouders ooit genoemd werd – trapt als Brit het hardst tegen het Amerikaanse beleid aan. Dat deed hij op zijn ep al met King Charles (waarin Donald Trump het mikpunt is) en nu Machine Gun (F**k the NRA). ‘Wanna see my machine gun/My new machine gun/That I bought for fun’ En ook het generatieconflict komt aan bod op de titeltrack. ‘When I was younger I had a proper plan/Keep myself naive take advice from the man/But I turned 17 and I saw in my head/He was blowing up the world with a ball point pen.

Dit alles doet YUNGBLUD met energieke beats en strakke riffs, die je helemaal oppompen. Want dat doet zijn muziek. Vooral 21st Century Liability laat je adrenalinepeil de lucht in schieten. Het is een soort mix van het beste van Kasabian met kleinere invloeden van Die Antwoord en Rage Against The Machine’s Killing In The Name Of. Dat is al genoeg om te stellen dat hij er een waar gekkenhuis van maakt. Op sommige nummers blijft de gekte muzikaal gezien achterwege, maar in de lyrics is een rebelse tekst nooit heel ver weg. Agressief wordt hij nooit, maar het is wel continu rake taal.

Die taal wil hij vaak kracht bijzetten met een te geforceerd stemgeluid. Harrison produceert van zichzelf geen engelengeluid en dat is binnen zijn genre ook zeker geen vereiste. Alleen zijn aanzet is vaak net over de top. Daarnaast zit er wel heel veel herhaling in de teksten. Alsof hij per onderwerp acht toffe regels wist te schrijven, maar daarna een writersblock had en het besloot op te lossen met een veelvuldig repeterend refrein. En dat overkomt hem niet een keer, maar het is een terugkerend patroon op zijn album. Live werkt dit ongetwijfeld beter, maar op 21st Century Liability slaat de verveling erdoor toe.

En dat is knap. Want als je denkt aan een energieke punkrocker die een goed verhaal te vertellen heeft, dan is verveling niet het woord dat bij je opkomt. Talent voor teksten en toffe muziek heeft YUNGBLUD zonder enige twijfel. Alleen op zijn debuutplaat verzuimt hij dat er volledig uit te laten komen.