Goeie-Plaat

ILA

Geen vragen over lifestyle, internationale concerten of met welke persoon ze nu weer in bed beland zijn. Geen vragen die de dag daarna in menig roddelblad verschijnen, inclusief het overdrijven van hier tot aan het welbekende Tokyo. Gewoon één vraag. En nog over muziek ook. ‘Wat is jouw meest favoriete plaat?’ Kom maar op met dat verhaal.

De laatste jaren komt er een stortvloed van artiesten uit België die aan het doorbreken zijn. Na Oscar & The Wolf lijkt ook Tamino voet aan wal te krijgen in Nederland. De volgende act die in België veel aandacht krijgt – en waarschijnlijk ook binnenkort in Nederland aan de beurt is – is ILA. Het is tijd om te kennis met de twintigjarige zangeres en haar te vragen na haar Goeie Plaat.

Ik denk dat ik een jaar of 11 was toen ik in de zetel zat en met mama een documentaire keek over een zanger met blonde haren en hemel blauwe ogen. Dat was het moment dat ik kennis maakte met Kurt Cobain en Nirvana. Een obsessie die, nu ik 20 ben, nog steeds niet over is. Het was niet alleen de muziek die ze maakten dat me meesleurde maar ook de manier waarop ze dit vertoonden naar de buitenwereld toe. Het was een vorm van vrijheid, een buitengewone expressie van muziek en leed.

Er zijn veel nummers die veel emoties bij me lostrekken maar Something In The Way van Nirvana springt er toch wel bovenuit. Volgens mij is dit een van de mooiste resultaten van de combinatie tussen emotie en muziek. Als ik naar het nummer luister en mijn ogen sluit krijg ik een gevoel dat niet te beschrijven valt. Hierdoor weet ik dat het nummer, voor mij, onder de categorie van all time favorites valt.