Goeie-Plaat

Stippenlift

Geen vragen over lifestyle, internationale concerten of met welke persoon ze nu weer in bed beland zijn. Geen vragen die de dag daarna in menig roddelblad verschijnen, inclusief het overdrijven van hier tot aan het welbekende Tokyo. Gewoon één vraag. En nog over muziek ook. ‘Wat is jouw meest favoriete plaat?’ Kom maar op met dat verhaal.

Sarah Berckenkamp

Foto: Sarah Berckenkamp

Hij is getekend op het label van De Jeugd van Tegenwoordig, was eerder actief onder de naam Earth MK II, liet Gratis EP onder de naam Stippenlift produceren door Jacco Gardner en afgelopen vrijdag was daar nieuw werk in de vorm van Gemiste Kansen vol. 2. Reden genoeg om de muzikale duizendpoot Hugo van de Poel AKA Stippenlift eens aan de tand te voelen over zijn favoriete nummer aller tijden.

“Mensen die verschuilen zich van oudsher achter mooie woorden, maar in feite zijn ze bang voor een serieus gesprek.”

Een knappe blonde man loopt ongemakkelijk door zijn kleine flat. Het is weinig sfeervol ingericht en op een paar bijzonder mooie planten na geeft het op geen manier troost. De camera draait naar buiten, waar een typisch sfeerloos en grijs Nederlands tafereel te zien is. Uit de muziek van Leuk en Ko is het heel duidelijk: zij weten het ook niet meer. Waar de meeste van hun nummers zich enigszins verschuilen achter iets grappigs, maar waar de gevoelige mens zeker ook andere lagen in kan herkennen, is Niemand Is Perfect misschien wel het enige nummer in het kleine oeuvre dat echt vol overtuiging keihard het diepe der emoties in duikt. Het nummer en de clip, die onlosmakelijk met elkaar verbonden lijken te zijn, worden bij hoge uitzondering ontdekt door mensen die echt diep het internet in duiken op zoek naar betekenis. Dit overkwam ook mijn goede vriend Betonkust lang geleden na een nacht lang doorklikken. Het nummer staat inmiddels 11 jaar op YouTube, maar dateert zelf waarschijnlijk uit midden jaren ’80. Verdere informatie over de groep, behalve een dagboek dat ook diep op het internet verstopt te vinden is, is er echter niet. We denken dat één van de twee werkt als entertainer bij de Efteling, maar dit vermoeden is nooit bevestigd.

Het nummer zelf, zowel de muziek als de tekst als de clip, raakt mij in het diepste van mijn wezen. Leuk en Ko lijkt de deksel van de gemaakte realiteit waarin wij leven kort op te lichten en toont de menselijke kwetsbaarheid die daaronder ligt. Donkere, onzekere gevoelens, lelijkheid, angst, etc. Maar ook schoonheid, zoals die straalt uit de ogen van de zanger. Niemand Is Perfect brak voor mij met alle muziek die ik eerder had gehoord. Het inspireerde mij om eerlijkere en meer kwetsbare muziek te maken, waar ik met Stippenlift naar streef. Leuk en Ko was voor mij het begin van een nieuwe muziekervaring.