Joost Dijkema – After Thunder Sun

Waardering

7

De 33-jarige Drents Groningse Joost Dijkema besloot al op jonge leeftijd de gitaar tot zijn persoonlijke communicatie gereedschap te maken. Albums van Leo Kottke en Michael Chapman inspireerden hem om zijn fingerpicking techniek geheel eigen te maken en uit te groeien tot een multi-instrumentalist. Dat virtuoze gitaarspel komt zeer zeker tot uiting op zijn derde album After Thunder Sun, dat begin dit jaar uitkomt. Een bijzonder werk waarop de helft van de tien tracks instrumentaal.

Op het album laat Dijkema duidelijk horen dat hij een hang heeft naar het Amerikaanse western gevoel. Alleen al bij de opening waan je je direct op de set van bijvoorbeeld The Good The Bad & The Ugly. Dat beeld loopt als een rode draad door bijna alle tracks. Bij de klanken van Shards of Love loop je zo een saloon binnen en in (Packing in for The) Doomsday Train sta je te wachten op een perronnetje in een of andere spookstad.

Dat Joost Dijkema op zo’n moment misschien liever in een Cadillac door het Amerikaanse landschap zou rijden, hoor je terug in Beautiful Ride. Hij geniet hoorbaar van de tocht, hoewel hij in gedachten misschien ook wel als cowboy over de vlaktes rijdt. Onderweg pakt hij dan z’n banjo uit de zadeltas en laat je de mooie titeltrack After Thunder Sun horen, het perfecte scenario om zijn fingerpicking skills ten gehore te brengen. Vic’s Raga doet daar overigens niet voor onder. De track volgt als een kabbelend beekje zijn pad. Wanneer hij dan aankomt bij Anne’s Island klinkt het in het schitterende snelle en heldere gitaarspel alsof hij een ontmoeting heeft met Jan Akkerman.

Als cowboy leg je niet zo snel je gevoelens op tafel, maar met Buddy horen we Dijkema op een zeer sensitieve manier afscheid nemen van een goede vriend. Prachtig ingetogen gezongen en gespeeld. Tot slot spoelt hij met Let It Rain nog even het stof van de lange reis van z’n lichaam en komt hij The Chap from Wrytree tegen aan wie hij laat horen dat een paar mooie gitaarloopjes en wat reverb een hele mooie compositie kunnen vormen.

Al met al is After Thunder Sun een verrassend album voor de échte country- en folk liefhebber met mooi en hoogtechnisch spel op een verscheidenheid aan snaarinstrumenten. Het zou in een collectie zeker niet misstaan naast een James Taylor of een Gordon Lightfoot. Ook de productie is van hoog niveau. Als je dan na een donderstorm eindelijk binnen bent, kun je bij de open haard even wegdromen naar de verzengende hitte op de uitgestrekte vlakten van Texas.