Afterpartees – Glitter Lizard


Het debuutjaar van Afterpartees kenmerkte zich door enkele grote optredens, maar dit alles gebeurde nog zonder een uitgebracht album. Wel kwamen First/Last, Girls Like You en de aparte kerstopname van Oh Santa uit, maar de Limburgers besloten te wachten met het uitbrengen van Glitter Lizard tot 2015. Het lange wachten wordt beloond met een meer dan goed debuut.

Wie de vijf heren uit Horst bezoekt tijdens een optreden, krijgt te maken met een strakke set en dat wordt prima vertaald naar Glitter Lizard. De power springt er bij vlagen dusdanig vanaf dat je je soms afvraagt of een live-plaat voor deze groep ooit wel een toevoeging gaat worden, buiten het applaus en vooral gejuich van een de zaal afbrekende menigte na elk nummer. Hun warrige kapsels en het feit dat drie van de vijf hun week samen doorbrengen in een doorleefd studentenhuis rieken naar enige chaos, maar de muziek klinkt als die van een geoliede machine. Die machine wordt aangezwengeld met een tollend intro van Loverboy Loco en stopt daarna niet meer.

Maar in die drukke machine keren regelmatig een aantal typische studententrekjes terug. Zo zit het kwintet continu achter de meiden aan, wat wel duidelijk wordt met songtitels als Loverboy Loco, Gucci Ballad, Wonderwall (Floating en Drowning), Lily en de single Girls Like You. Glitter Lizard krijgt hierdoor misschien een wat puberaal en af en toe zelfs wat kinderlijk karakter. Maar dat neemt niet weg dat het een prima plaat is, die je zeker tijdens de lentemaanden regelmatig lekker op kan zetten als je in het park voor het eerst de barbecue probeert aan te stoken. Wel moet gezegd dat met de singles First/Last en Girls Like You de groep zijn twee lekkerste presentjes al heeft prijsgegeven. Hierdoor ontbreekt een nog onbekende knaller, die je bij wijze van verrassing van je sokken blaast. De twee singles zijn typerend voor de band. Ze zijn doorspekt met een aantal lekkere gitaarrifjes en makkelijk meezingbare teksten, zoals And I Know That I Should Be With You, But These Days Keep On Following Through en And You Never Grow Older, You Never Wanted It Anyway.

Van de overige liedjes doet Gucci Ballad – een iets rustiger opgebouwd nummer dat doet denken aan de Arctic Monkeys in hun pubertijd of de wat ruwere tracks van Kings of Leon – het ook goed. Iets minder geslaagd is de toevoeging Stuck On The Nightshift, waarin zanger Niek Nellen zijn meisje los moet laten van zijn kameraden. De depressieve klanken van het traag voortslepende nummer vallen uit de toon bij de rest en doet je als luisteraar afvragen wat er met die lekkere energieke akkoorden is gebeurd. Het is vreemd dat een band die zichzelf The Afterpartees noemt, zo’n anti-feestnummer kiest als een van de afsluiters op het album. Want als je zo ver gevorderd bent (track 10 van de 11) zit je niet te wachten op een rustmomentje. Gelukkig is de echte afsluiter van het verhaal er wel een die bruist van de energie, iets dat al duidelijk gemaakt wordt met de naam: Red Bull. Wat dat betreft is het haast alsof je het populaire drankje ook tot je neemt en de boost ervaart.

Alles bij elkaar kan je wel stellen dat Afterpartees puik werk aflevert, met helaas een niet perfect getimede drop in het extreem hoge energieniveau. Als je nog niet eerder kennis hebt gemaakt met deze Limburgers, dan zal je aangenaam verrast worden door het overvloedige enthousiasme en de power die er van af druipt. Maakte je al deel uit van de snel groeiende groep die onder de indruk is van hun live-act, dan zal Glitter Lizard een aangename afterparty vormen na een fijn concert.