Alter Bridge – The Last Hero

Waardering

8

Sinds Alter Bridge als een feniks herrees uit de as van Creed, heeft het Amerikaanse viertal zich opgewerkt tot een van de populairste hardrockbands ter wereld. Vol verwachting werd dan ook uitgekeken naar het vijfde studioalbum van de band. Op The Last Hero laat Alter Bridge horen een volgende stap te hebben gezet in hun nauwelijks te stuiten ontwikkeling.

Het laatste album Fortress van Alter Bridge dateert alweer van drie jaar geleden. Stilzitten was er in de tussentijd echter niet bij voor de bandleden. Zanger Myles Kennedy werd het gezicht van de nieuwe band van Slash, terwijl gitarist Mark Tremonti met een succesvol soloproject over de wereld trok. De activiteiten buitenshuis zijn voorlopig weer even in de koelkast geschoven. Het nieuwe album wordt gevolgd door een uitgebreide Europese tour dit najaar.

Kennedy en Tremonti zijn de troefkaarten waarmee Alter Bridge goud in handen heeft. Slechts weinig bands kunnen zeggen dat ze beschikken over zowel een van de beste zangers als een van de beste gitaristen op onze aardbol. Op het nieuwe album weerklinkt de klasse van deze Alter Bridge-tandem wederom. Uit nummers als This Side Of Fate, My Champion en titeltrack The Last Hero blijkt hoe onvoorstelbaar groot het bereik van Kennedy is. Tremonti strooit op zijn beurt met gitaarsolo’s die niets dan bewondering opwekken.

Op The Last Hero analyseert Alter Bridge de huidige staat van thuisland Amerika. De kritische blik wordt meteen duidelijk met Show Me A Leader. ‘We are all too divided this time’, wanhoopt Kennedy in de openingstrack. Een urgente boodschap, verpakt in een bijzonder geslaagde compositie. Alter Bridge neemt vervolgens geen gas terug. The Writing On The Wall en The Other Side zijn door het stevige gitaarwerk zware kost, maar de energieke tracks overtuigen desondanks moeiteloos.

De meest radiovriendelijke tracks zijn tekstueel ook het meest optimistisch. Voor het schitterende My Champion grijpt Kennedy terug op zijn jeugd, waarin hij altijd twee keer zo hard moest lopen om zijn leeftijdsgenootjes bij te benen. ‘May this lift you up/when you feel you’ll fall again’. My Champion is voortaan de ideale troost bij tegenslag. You Will Be Remembered is een ode aan de Amerikaanse soldaten die hun land dienen. Het nummer komt wat gelikt over, maar het refrein is opzwepend en het outro schitterend.

De toegankelijke nummers staan in schril contrast met bijvoorbeeld Crows On A Wire en Islands Of Fools, waarin gitarist Tremonti zijn voorliefde voor vuige trashmetal kan uiten. Zo komt ook de doorgewinterde headbanger volop aan zijn trekken. In het krachtige slotstuk The Last Hero komen beide werelden samen. Wat begint als een mysterieuze mid-tempo rocktrack, mondt uit in een epische climax, die Blackbird – toch wel het magnum opus van de band – behoorlijk weet te benaderen.

Aan de ontwikkeling van Alter Bridge lijkt maar geen einde te komen. The Last Hero barst van de interessante composities, weergaloze gitaarsolo’s en muzikaliteit. Met een speelduur van ruim een uur biedt de band bovendien veel waar voor zijn geld. Het kwartet uit Florida heeft met The Last Hero het beste van de vier voorgaande albums gecombineerd tot een ijzersterke plaat. Niemand kan nog om Alter Bridge heen.