Ben Platt – Honeymind

Waardering

6

7

Ben Platt heeft eindelijk een nieuw album! Met Honeymind heeft hij een waardige opvolger van Sing To Me Instead uit 2019 gecreëerd. De nieuwe nummers van deze Tony Award-winnaar zijn een combinatie van rustige en een aantal meer uptempo tunes, die voornamelijk als popmuziek klinken, maar ook wat hints van countrymuziek kennen.

Met All American Queen als tweede nummer van het album heeft Platt al gelijk een goede binnenkomer. Een uptempo lied met country-invloeden die, zoals de titel al doet vermoeden, heel Amerikaans aanvoelen. Het ritme wordt aangegeven door een vrolijke klap, en het herhaaldelijke ‘du du du’ werkt aanstekelijk.

Songs als Right Kind of Reckless, waar het album mee begint, Andrew en Fear Of Missing Out, springen er niet per se bovenuit. Alle drie zijn het rustige ballads, met country en singer songwriter-invloeden.

Met Before I Knew You grijpt de Amerikaan meer terug naar de stijl van zijn vorige album, Sing To Me Instead. Het is gevoeliger en door het simpele gitaarspel voelt het wat lieflijk aan. Ook hoor je in dit nummer de karakteristieke trilling in de stem van Platt heel goed. Na deze kwetsbaardere plaat komt Cherry On Top: een fijn, hoopvol nummer met wederom country-invloeden. Met een opvallende opbouw en een aantal interessante elementen in de meerstemmigheid, is dit een heerlijk feelgoodnummer. Maar helaas valt de stem van Platt af en toe weg tegen de muziek.

Als zesde track op Honeymind vind je Treehouse. Het enige nummer met een featuring, hier van Brandy Clark. Zij is een Amerikaanse countryzangeres met een hele zachte stem die goed samengaat met de af en toe schelle stem van Ben Platt. In Treehouse horen we weer een lieflijke kant van de twee. Het is tweestemmig gezongen en voelt heel kwetsbaar aan. Zeker als er ‘hearts don’t bend, they break’ wordt gezongen.

Met Shoe to Drop heeft Platt weer een country-achtige zomerse song gemaakt. Net weer iets anders dan de rest  Met een leuk en uptempo ritme krijg je zin om te gaan dansen.

Met titelsong Honeymind, Home of the Terrified en Boy Who Hung The Moon heeft de musicalster (uit onder andere Dear Evan Hansen), drie wat meer onopvallende nummers gemaakt. Iets dat niet te zeggen is over Monsters. Een gevoelige track, waar duidelijk een theaterinvloed te horen is. Volgens fans op Instagram zong hij dit nummer al in eerdere concerten, waardoor dit wel een fan favourite is.

Kortom, een album met een duidelijke afwisseling tussen ballads en uptempo country-nummers. Een nieuwe kant van Ben Platt die eerder zich slechts op ballads en theatermuziek richtte.