Bon Jovi – Forever

Waardering

7

Forever is het zestiende studioalbum van de iconische band Bon Jovi en bestaat uit twaalf nieuwe nummers. Wie zanger Jon Bon Jovi kent als de rock-‘n-roll ster, moet die gedachte uit het hoofd zetten en met een frisse blik naar het nieuwe album luisteren.

Ondanks de recente operatie aan zijn stembanden, is het Jon Bon Jovi toch gelukt om nummers te maken waarmee hij opnieuw weet te raken met zijn stemgeluid. Het gaat hier niet meer om de hoge kopstem maar juist een lage stem die alle noten zuiver raakt. Het is duidelijk te horen dat Jovi zijn stem weer hersteld is en moeiteloos deze songs weet te zingen.

De klassieke rockmuziekwaar Bon Jovi bekend door werd, zijn even aan de kant gezet en er is ruimte gemaakt voor een modern pop-jasje in het album Forever. Legendary en We Made It Look Easy zijn echte ‘feel good’ nummers en zouden zo aan het einde van een vrolijke film kunnen staan. Door de eenvoudige lyrics, kun jij ze binnen no-time meezingen.

Voor de échte rockfans, niet getreurd. Living Proof brengt je juist weer dichterbij de rock en geeft zelfs een kleine knipoog naar het legendarische It’s My Life, met een soortgelijke sample die aan het begin van beide tracks te horen is. Met een ouderwetse gitaarsolo van Phil X is duidelijk te horen dat van de hardere muziek niet volledig afscheid is genomen. Datzelfde geldt voor Waves en The People’s House die ook met wat meer drum, rockgitaar en een sneller ritme weer afwijken van de moderne popmuziek.

Naast de ouderwetse rockmuziek en de nieuwe moderne popnummers, is er in het album ook ruimte voor twee tranentrekkers. Kiss The Bride is geschreven voor Jovi zijn dochter die gaat trouwen en geeft een sentimentele wending aan het album. Het is een prima lied maar of het zonder deze sentimentele achtergrondkennis eigenlijk een plek op dit album niet waard. is de vraag. Inhoudelijk is het namelijk niet heel spannend en kan je het eerder een plek gunnen tussen de liefdesliedjes van John Mayer.

Voor het nummer Hollow Man heeft de elektrische gitaar plaats gemaakt voor de akoestische. Vergeleken met Kiss The Bride houdt dit nummer beter de aandacht vast. Met een zachte drum op de achtergrond die voor wat meer ritme zorgt en afwisselt met momenten waarop alleen een gitaar te horen is onder Jovi zijn gezang, is deze track veel spannender.

Forever zorgt met de verschillende nummers voor een afwisseling in pop en rock en laat zien dat Bon Jovi van alle markten thuis is. Forever is een album met twaalf tracks zonder échte hitpotentie, maar met nieuwe muziek en een setje vernieuwde stembanden laat Bon Jovi horen nog lang niet klaar te zijn met het produceren van goede popliedjes.