Bryan Adams – So Happy It Hurts

Waardering

6

Met het verschijnen van zijn nieuwste album So Happy It Hurts betreedt Bryan Adams het vijfde decennium met zijn kenmerkende recht-toe-recht-aan rockmuziek. Adams brengt dit vijftiende studioalbum uit bij een nieuw label. Daar was dan ook alle reden voor, aangezien zijn vorige twee albums op de nodige kritiek konden rekenen.

So Happy It Hurts bevat twaalf nieuwe tracks en wat meteen opvalt is de stem van Adams. Zuiver, energiek, helder en krachtig. Beter dan hij in tijden geklonken heeft. De titeltrack is een lekkere, ouderwetse, bombastische opener die tijdens zijn Europese tour (start 23 maart in Luxemburg) menig concertzaal met gemak in beweging zal krijgen. Naarmate het album vordert valt het op dat Bryan Adams met een deel van de songs weinig verhullend leentjebuur speelt. Het nummer You Lift Me Up heeft veel weg van een Tom Petty-song, I’ve Been Looking For You klinkt aangenaam Beatle-eske en On The Road zou een vervolg kunnen zijn op Bon Jovi’s Livin’ On A Prayer. De track Kick Ass is reeds als single uitgebracht en zou als een echte Adams-original door het leven kunnen gaan. De 90 seconden durende, volstrekt overbodige introductie door John Cleese staat die status echter jammerlijk in de weg. Gelukkig herpakt Adams zich in het vervolg en laat hij gitaar en stem volledig tot wasdom komen.

So Happy It Hurts is alles bij elkaar opgeteld een plaat zoals je die verwacht van Bryan Adams, die ook 42 jaar na het verschijnen van zijn debuut-lp nog steeds doet waar hij goed in is. Soepele rockmuziek maken die nergens schuurt, nergens vernieuwt en ook nergens de pretentie heeft om dat anders te doen lijken. Het voelt nadrukkelijk gemaakt voor degenen die reeds fan zijn van deze sympathieke Canadees, want hij weet zelf ook wel dat hij met So Happy It Hurts geen nieuwe zieltjes gaat winnen. Hij weet wat zijn fans graag van hem willen horen en voorziet met dit album ruimschoots in die behoefte.

Is het een goed album? Nee, daarvoor klinken de nummers te anoniem en zijn ze tekstueel nogal oppervlakkig. Is het dan een slecht album? Nee, dat ook weer niet. Het is eigenlijk vlees noch vis. Op dat punt hulde voor Adams die al 30 jaar veganist is. Liefhebbers van Bryan Adams zullen onbeperkt kunnen genieten van deze twaalf nieuwe nummers. Voor alle anderen geldt: geniet, maar luister met mate.