Christie – Onze Verhalen

Onze Verhalen

Waardering

8

Christie behoort tot de nieuwe generatie van de Nederlandstalige singersongwriters. Al sinds 2019 timmert ze aan de weg om haar muziek bij het grote publiek te krijgen. In dat jaar kwam ze met haar debuutalbum Ontdekkingtocht met elf prachtige liedjes, geschreven vanuit het hart. Jammer genoeg werd het alleen door de lokale media opgepikt.

Maar ze bleef doorgaan met schrijven en lanceerde een aantal mooie songs. Waaronder in 2021 een ruwe akoestische versie van Ik zie jou nog steeds. Het liedje was onderdeel van een project waarvoor ze gedurende de coronaperiode keihard aan het werk is geweest. Om het met haar eigen woorden te zeggen, wilde ze gedurende deze tijd oog houden voor de mensen om haar heen en op een andere manier leren kijken naar de ander. De mensen in de ogen kijken, hun verhalen lezen en proberen te begrijpen.

Met het album Onze Verhalen is het allemaal tot volle bloei gekomen. Ze heeft al die persoonlijke vertelsels van de mensen die ze in die tijd heeft geïnterviewd op een kleinkunst wijze omgezet naar fantastische liedjes. Elk met een eigen karakter.

Het openingsnummer Mens als ik vertelt precies wat Christie doorleefde toen ze de interviews deed en is literair gezien de colofon van het album. Het is op alle tracks toepasbaar.

Aan ’t einde van de straat gaat over dat gevoel in ons dat we de wereld in willen trekken maar altijd het verlangen in ons zullen dragen om terug te keren naar die plek waar alles is begonnen. Dat je altijd een thuis hebt, waar ter wereld je ook bent.

In het rockende Ruwe Diamant zit er achter het masker van de, in de goot belande, ruwe bolster uiteindelijke toch een blanke pit.

Ik zie jou nog steeds is één van die nummers die het album naar het hoogtepunt trekken, zowel in de studioversie als in de mooie akoestische versie uit 2021. Het is het trieste verhaal van een  jonge vrouw die een ernstig ongeluk heeft gehad. Ze lag lang in coma en heeft nu een ernstig verlaagd bewustzijn. Sinds enige tijd woont ze in een zorginstelling.

Begeleid door prachtig pianospel trekt Onbetaalbaar je naar de ogen van iemand die het hele leven in alle facetten al heeft gezien en de wijsheid in pacht heeft. Een literair hoogstandje.

Het absoluut sterkste nummer op het album is Dissonant. Als je weet dat het einde in zicht is, klopt er niets meer aan het leven. Dat geldt voor jezelf, maar ook voor degenen die er vlak naast staan. Het nummer is ingepakt in een bluesjasje, met een korte krachtige gitaarsolo die nog even extra alle emoties bloot legt.

Dan rest nog Met jou aan mijn zij. Het is het stevigste nummer op het album en toont dat twee mensen, ongeacht wat er ook gebeurt in het leven, altijd aan elkaars zijde zullen staan. Precies zoals veel ouderen naar elkander kijken. Eeuwige trouw.

Kortom, Onze Verhalen is als een klein bundeltje met korte literaire, uit het leven gegrepen en herkenbare vertelsels over bijzondere mensen. Daar omheen zit een muzikaal zeer gevarieerde omslag. Honderd procent de moeite waard om eens te lezen en te luisteren.