Davina Michelle – My Own World

Waardering

7

Van YouTube-ster, naar dé ontdekking uit het elfde seizoen van Beste Zangers. Daarna volgden de hit successen met Duurt Te Lang, Skyward, Hoe Het Danst, Better Now, Beat Me en 17 Miljoen Mensen. Soms op eigen kracht, dan weer in samenwerking met Marco Borsato, Armin van Buuren en Snelle.

Nu is het tijd voor Davina Michelle’s eerste album: My Own World. Een plaat met elf eigen liedjes: covers weggelaten en ook de samenwerkingen zijn er niet. Precies hoe een eerste album eigenlijk hoort te zijn. Met de opener en titeltrack laat de zangeres meteen horen waarom ze zo wordt gesteund door alle grote radiostations. Dit nummer is namelijk catchy van begin tot eind, onwijs hitgevoelig en behoort zeker tot één van de beste tracks van het album. Michelle maakt haar status van hit zangeres extra waardig met Skyward, een track die ze vorig jaar al op single uitbracht. Een jaar later ligt het nummer nog prima in het gehoor en het wordt nog maar eens extra duidelijk wat een sterk stemgeluid ze heeft. De vergelijking met Sia mag hier gemaakt worden, en dat is zeker positief bedoeld.

Met Hollow presenteert Michelle opnieuw een goed klinkende popsong. Al is het wel jammer dat de beat even wordt stopgezet zodra ze het refrein inzet, want als luisteraar zit je dan net in de juiste flow. Beat Me (de derde single van het album) klinkt lekker energiek. Iets wat prima past bij de raceklasse Grand Prix Formule 1, waar het dan ook het themanummer van is. En ook al werd het evenement in Nederland door de coronacrisis afgeblazen, het nummer leverde Michelle wel een gouden plaat op.

Given All The Reasons Why brengt de zangeres even terug naar de basis. Een ballad met alleen haar stem en een piano in de hoofdrollen. Een nummer dat net wat meer charme had kunnen hebben als Michelle haar stem iets wat bescheidener gebruikt had. De lange en harde uithalen die ze halverwege doet zijn voor een liedje als dit totaal niet nodig.

De zangeres gaat een beetje de soul-kant op met Lucky, waar ze zingend haar liefje probeert duidelijk te maken dat ze voor hem de beste is en ze met hem heel gelukkig gaat worden. Nogal cliché, niet diepgaand en in z’n geheel klinkt het liedje als iets wat bij ieder andere commerciële zangeres op een album zou kunnen hebben staan, maar dan wel tien jaar geleden. Afwisselend tussen de liedjes van dit album is het dan weer wel.

Als je naar The Last Thing I Need luistert, zou je haast denken dat Michelle de inspiratie bij Emeli Sandé vandaan heeft gehaald. En hoewel ze zelf veel minder spannend klinkt dan haar Schotse collega, blijf je als luisteraar toch even aandachtig luisteren. Purpose kan worden gezien als het muzikale zusje van Skyward. Een donker sfeertje qua productie, waarbij ze in het refrein haar stem weer krachtig door laat klinken. Een liedje dat het ook zeker goed zou kunnen op de radiostations.

Better Now, Michelle’s tweede single, is er ook weer eentje met een energiek gehalte. Vooral in het refrein pakt de zangeres lekker uit. Geschreven en geproduceerd in Nashville, dus het internationale geluid druipt ervan af.  Als bonus geeft Michelle haar luisteraars een live-track cadeau: Liar. Dit nummer speelde ze tijdens haar laatste clubtour vorig jaar en groeide al snel uit tot een publieksfavoriet. Fans zullen dan ook in hun nopjes zijn met het feit dat deze sterke track eindelijk digitaal verkrijgbaar is. Het donkere sfeertje, de opbouw, de harde drums en een fijne gitaarsolo aan het eind maken dit nummer – gecombineerd met Michelle’s krachtige stem – tot een waardige afsluiter.

My Own World kan gezien worden als een goed debuutalbum, maar balanceert wel tussen originele songs zoals de titeltrack Beat Me, Better Now en niet vernieuwende liedjes als Lucky, Given All The Reasons Why en The Last Thing I Need. Op een volgend album mag Michelle dus zeker nog meer haar eigen stempel doordrukken en gezien het feit dat ze hier al aardig haar eigen stijl gevonden heeft, moet dat voor een tweede plaat zeker geen moeilijke opgave zijn.