Def Leppard – Diamond Star Halos

Waardering

7

Zeven jaar geleden brachten de Britse rock-veteranen van Def Leppard alweer hun laatste – titelloze – album uit. De afgelopen jaren is er in ieder geval niet stilgezeten, want er stonden vele tours op de planning en er werden aardig wat box-sets uitgebracht. Ook begon Def Leppard langzamerhand het jongere publiek aan te spreken, mede dankzij de vertoning van het nummer Photograph in de populaire videogame Grand Theft Auto 5. Met het nieuwe album Diamond Star Halos probeert de vijfkoppige band het succes van de eerste drie succesalbums over te doen.

Bij het openingsnummer Take What You Want combineert de band vakkundig zijn hooks met een refrein dat meteen in je hoofd blijft hangen. Hier worden herinneringen aan vroegere grote daden op High ‘N’ Dry en Pyromania gewekt. Een strook van het album Hysteria volgt met Kick, dat veel rockt, maar ook wat poppy is. De pop-touch valt te wijten aan al het geklap, dat bijna continue te horen is, maar het nummer wel een bepaalde sfeer geeft. De nummers Fire It Up en Liquid Dust bevatten ook een flink pop-gehalte, dat niet bij elke Def Leppard fan in de smaak zal vallen.

Voor de liefhebbers kent het album ook een aantal ballads. Zo is, in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, This Guitar de eerste ballad van het album. Een mooi, rustig nummer, dat vakkundig wordt gedragen door de stem van Joe Elliot en gastzangeres Alison Krauss. Met Angels (Can’t Help You Now) komt de nodige koorzang weer van pas en met het nummer Goodbye For Good This Time lijkt er midden in het album een mini-musical voorbij te komen. Deze musical sluit vervolgens af met het, erg op U2 geïnspireerde nummer, All We Need, dat doet denken aan de Adrenalize-fase van de band.

In het nummer Lifeless, opnieuw met zangeres Alisson Kraus, wordt het bijna country-achtig en komt een heel andere kant van de Britten aan het licht. Het volgende Unbreakable zit weer in het mid-tempo bereik en kent veel elektronische klanken. Def Leppard weet hier de dynamiek tussen gitaar en elektronische geluiden goed bij elkaar te combineren.

Diamond Star Halos is met zijn 15 nummers net iets te lang. Ook heeft het een iets te grote poppy-vibe die bij veel (oude) fans niet in de smaak zal vallen. Feit is dat Def Leppard in 2022 nog veel werk in zijn songwriting steekt en de muziek voldoet nog steeds aan de typische kenmerken van lekkere Def Leppard nummers.