Foals – Life Is Yours

Waardering

8

7

“I’ve been waiting all day inside / Waiting for a summer sky,” zingt Yannis Philippakis op 2001, de lead single van Foals’ zevende album, Life Is Yours. De post-pandemische party grooves markeren een belangrijke verandering van stemming ten opzichte van het vorige tweedelige album Everything Not Saved Will Be Lost.

Er moet gedanst worden! De eerste nummers van de plaat maken dit helemaal duidelijk en zetten de toon voor een opzwepende indieplaat die ook put uit funk, disco en new wave. Terwijl Life Is Yours en 2AM hun aanstekelijkheid ontlenen aan ritmisch pompende synths, zijn Wake Me Up en 2001 meer gebaseerd op funky gitaren. De bas en drums blijven iets meer op de achtergrond maar zijn een absolute toevoeging en geven de juiste impulsen om je lichaam aan het dansen te krijgen.

Deze focus op dansbare beats is de grootste kracht van Life Is Yours. Foals bereikt precies wat ze willen bereiken op hun plaat – en dat met af en toe wat lekkere gimmicks erin te gooien. Kleine gitaarmotieven en afwisselende percussiegeluiden flitsen steeds weer op om de kernelementen van een nummer te ondersteunen. De mix zit precies zo in elkaar dat de focus op de (telkens) stampende beat blijft. Vooral de drums, met hun gecomprimeerde geluid, zorgen ervoor dat er niets in het nummer ontbreekt.

Hoewel hun zevende album goed werkt, ontbreken de hits en uitzonderlijke momenten helaas een beetje. Alleen Flutter, dat met een rockende riff en 8-bit-achtige synths komt, en Under The Radar, dat zich kenmerkt met New Wave-geluiden, onderscheiden zich echt van de rest van het album. Met Crest of the Wave slaagt Foals erin om hun gave voor atmosferische lead gitaren – die zich uitstrekken over de meedogenloos beukende drums – vast te leggen.

Tegen het einde van het album verandert de sfeer. Op The Sound en Wild Green ligt de nadruk bijna alleen maar op het neerzetten van een dansvibe. Foals geeft een dikke vette knipoog naar de jaren ’90 door EDM- en house-elementen toe te voegen. De vocalen vind je terug op de achtergrond en fungeert als een aanvulling op het ritme, in plaats van de focus te krijgen. Het geheel zal in de clubs zeker gewaardeerd worden.

De zwaarmoedige sfeer van Everything Not Saved Will Be Lost wordt doorbroken met een glorieus popfeestje zoals alleen Foals dat kan. Life Is Yours is een heerlijk album dat de luisteraar meeneemt naar een plaats waar het leven weer is als voor de pandemie. Naar feesten, naar concerten, naar plaatsen waar mensen samen, dicht bij elkaar, de buitengewone energie van muziek kunnen voelen. Met dit album doet Foals je de spanning in de buitenwereld even vergeten.