Dua Lipa – Dua Lipa

Waardering

8

Het is alweer twee jaar geleden dat ze de muziekwereld verraste met haar unieke sound. Inmiddels is Dua Lipa uitgegroeid tot een gevestigde naam met een aantal dikke hits. Be The One, Hotter Than Hell en Blow Your Mind (Mwah) vonden met gemak hun weg naar talloze muziekliefhebbers en radiostations. Toch liet de release van een compleet album erg lang op zich wachten. Oorspronkelijk stond de plaat gepland voor september vorig jaar. Om verschillende redenen werd de release destijds verschoven naar afgelopen februari, om uiteindelijk voor een tweede keer verschoven te worden naar de dag van vandaag: 2 juni. Naar verluidt had de zangeres toch iets langer de tijd nodig om een album af te leveren waar ze voor 100% achter stond.

Het geduld van haar fans werd echter wel behoorlijk op de proef gesteld, want naast de bekende singles, gooide Lipa om de haverklap ook een aantal nieuwe promotietracks de wereld in. Dit om zo op die manier in de picture te blijven. Daarnaast wist ze haar publiek tijdens live-optredens keer op keer lekker te maken met nieuw materiaal dat niemand gehoord had. Hoger kun je de verwachtingen rondom je debuut dus eigenlijk niet maken.

Nu de plaat er dan eindelijk is, is natuurlijk de vraag of madam aan alle verwachten voldoet. Wat ons betreft wel. Sowieso hebben we er verstandig aan gedaan om voor de eerste luisterbeurten de deluxe editie van het album erbij te pakken. Dit omdat we daarmee toch voornamelijk veel nieuwe liedjes voorgeschoteld hebben gekregen. Dua Lipa is in veel opzichten een fris en afwisselend pop album met de nodige uitschieters. De uitgebrachte singles staan nog altijd als een huis en zijn een perfecte match met de voor ons nog onbekende tracks als Genesis, IDGAF, Garden, No Goodbyes, New Rules, Begging, Homesick en Bad Together.

Toen Lipa afgelopen februari voor de tweede keer de release van dit album verschoof, gaf ze aan dat er een aantal samenwerkingen op de planning stonden, die ook voor het album bedoeld waren. Het resultaat van die samenwerkingen is te horen in de huidige single Lost In Your Light (met een featuring van Miguel) en Homesick (een door piano gedreven ballad die de zangeres samen schreef met Coldplay’s Chris Martin, die zich op de achtergrond dan ook voorzichtig laat horen). Buiten het feit dat Lipa voor ons (nu al) een aantal zeer geslaagde pop klassiekers heeft afgeleverd, weet ze ons ook keer op keer te boeien met dat soulvolle, ietwat lage, soms met een snik en tegen het hese aan stemgeluid. Dat maakt haar uniek en net een tikkeltje anders dan collega-artiesten als Zara Larsson en Bebe Rexha.

Dat Lipa aan het grootste gedeelte van haar liedjes zelf heeft meegeschreven mag uiteraard ook worden gezegd, want dat onderstreept natuurlijk extra haar talenten. Het produceren laat de zangeres echter over aan namen als Ian Kirkpatrick, Verse Simmonds, Stephen Kozmeniuk en Jon Levine. Namen die eerder al samenwerkten met o.a. Selena Gomez, Jason Derulo, Justin Bieber, Usher, Chris Brown, Nelly Furtado, Pixie Lott en Paloma Faith.

Wat ons betreft is het lange wachten op Dua Lipa zijn tijd waard geweest, al hopen we uiteraard wel dat ze met de opvolger qua marketing de boel wel wat handiger aanpakt. Ach, alle begin is moeilijk zeggen we dan maar 😉