El Perro Del Mar – Big Anonymous

Waardering

8

Give me one more time with you’ Als je iemand die overleden is heel erg mist, kan dat een wens zijn, maar ook als jezelf degene bent die op het punt staat het tijdelijke voor het eeuwige te verwisselen.

Sarah Assbring – oftewel El Perro Del Mar – wijdt haar nieuwste album Big Anonymous ondubbelzinnig aan dit gevoelige onderwerp waar iedereen vroeger of later mee te maken krijgt. Van instrumentale opener Underworld tot afsluiter Kiss of Death (ook de titels zijn veelzeggend) neemt de Zweedse Assbring ons mee op reis door een wereld waar we alleen naar kunnen raden.

Het vehikel dat ze gebruikt op album is zachte, dromerige, ritmische ambient pop. Het warme bad waarin je gedachten lekker kunnen wegzweven. Een mooi voorbeeld is Cold Dark Pond, met neoklassieke invloeden en fluisterende vocalen. Het is prachtig.

 In Silence, met stemmen uit een andere dimensie, is ook al van zo’n atmosferische schoonheid. ‘This silence made me silent, In blackness do I roam’ lijkt de verklaring te geven voor de zwarte gedaante op de enigszins onaangename albumcover.

Een wellicht onbedoeld luchtig momentje tussen de zware thematiek is The Truth The Death Know, vanwege het feit dat het nummer iets heeft van kerstklassieker The Little Drummer Boy, met trompet en al. Toch past het rustgevende instrumentale nummer met een monotone beat prima in de lijn van het album.

Over het thema van de plaat vertelt de artiest dat ze via de kunst probeert verbinding het maken. Het gaat over de dood van anderen, maar ook over die van haarzelf. Wat voor gevoelens dat teweegbrengt, heeft ze proberen vast te leggen op haar achtste album.

Between You And Me Nothing is een rustig gezongen, minimalistisch nummer zonder beat, terwijl El Perro Del Mar elders zoals op Wipe Me Off This Earth groots uitpakt met complete orkestratie.

Op Please Stay, met Burial-achtige, wiebelige harmoniumakkoorden, smeekt de zangeres iets te willen behouden dat onherroepelijk is, terwijl de muziek een mix is jaren 60-soul en moderne ambient, een verbluffend staaltje vakmanschap.

Niet vaak is de dood zo het heersende thema van een hele plaat én levert het zo een prachtig resultaat op als Big Anonymous van El Perro Del Mar. Door haar stem, die lijkt op die van Ane Brun, en de mooie arrangementen wint de schoonheid het ruim van de somberte. Hoewel het natuurlijk nog steeds geen plaat is die je opzet als je opgevrolijkt wilt worden of als je vrienden over de vloer hebt.‘When it is my turn, I’ll be on my knees, begging, for one more time with you.’ Je wordt er stil van.

 

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat