Goldband – Rommel

Rommel

Waardering

6

7

7

6

7

Het is lastig, zo niet onmogelijk, om voorbij het succes van Goldband te kijken. De Haagse formatie heeft het voorbije jaar een enorme opmars gemaakt binnen het Nederlandse muzieklandschap. Uitverkochte shows, awards en volle festivalweiden, waarbij ook België werd veroverd met een show op het hoofdpodium van Rock Werchter. Dat momentum willen Boaz Kok, Karel Gerlach en Milo Driessen natuurlijk niet verliezen. Om actueel te blijven, brengt het trio de mini-ep Rommel uit. 

Het mooie is dat de drie daarbij hun eigen succes belichten en dan vooral de donkere en mindere kanten daarvan. De drie nummers, met een speelduur van slechts iets meer dan tien minuten, vertellen een duidelijk verhaal – voor de liefhebber van vrijdag mét een door Sam de Jong geregiseerde film – over de keerzijde van waanzinnig snel opbloeiend succes. Dat begint op Het Gesprek, waarin een duidelijk er doorheen zittende Boaz door Karel en Milo wordt gebeld. Laatstgenoemden proberen die eerste over te halen mee op stap te gaan en slagen daar bovendien in. ‘Jullie betalen m’n avond.’ Gezongen wordt er niet, het is gewoon een gesprek met op de achtergrond dramatisch aanzwellende muziek. 

Vervolgens gaan de voormalig stukadoors op stap, waarna bij thuiskomst het titelnummer Rommel als plafonddienst wordt ingezet. ‘Ik word geleefd door de nacht.’ Hoewel in de tekst enkel de alcohol expliciet wordt genoemd, is het gezien het drugsincident eerder dit jaar – toen Milo tijdens een optreden een lijntje cocaïne snoof – waarschijnlijk dat ook dat spul met rommel wordt bedoeld. ‘Ik kan niet stoppen met het nemen van die rommel.’

Die plafonddienst loopt vervolgens over in een Paniekaanval, waarbij de spijt van de daden eerder op de avond pas echt optreedt. Het nummer sleept zich lang en traag voort, totdat ruim over de helft de paniek pas echt toeslaat. ‘Ik kom hier niet meer uit(…)Help, help me’, klinkt het terwijl de begeleidingsband er even vol op los rockt. Een sterke manier om met de muziek de tekst te versterken. 

Qua zang is Rommel verre van bijzonder, maar de ep vertelt ondanks zijn minieme lengte zijn verhaal op een originele manier. Combineer dat met de energie die Goldband op het podium altijd weet te brengen en het is waarschijnlijk dat de groep zijn momentum weer even op heeft gerekt met deze rommel(?).

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat