Good Looks – Lived Here For A While

Lived Here For A While

Waardering

7

Na een aanloop van vele jaren bracht Good Looks in 2022 zijn debuutplaat Bummer Year uit. De euforie voor de mid-dertigers over deze mijlpaal was van korte duur. Even na de releaseshow werd gitarist Jake Ames aangereden op steenworp afstand van de concertzaal. Hij liep daarbij een breuk in zijn schedel en staartbeen op en had te kampen met geheugenverlies. Na een onzeker begin van zijn revalidatie herstelde Ames goed. Hij is dan ook gelukkig terug te horen op de nieuwe plaat Lived Here For A While.

En dat gelukkig mag je ook toepassen op de andere drie bandleden. Want in juli 2023 was er weer een ongeluk waar de band bij betrokken was, dit keer door een onbezonnen hardrijder. Het viertal hield er geen letsel aan over, maar het busje, de instrumenten, platen en merchandise waren naar de vaantjes.  

De ongelukken hebben het tekstuele schrijfproces van Good Looks niet beïnvloed. Frontman Tyler Jordan had de nummers voor het album op dat moment namelijk al klaarliggen. Maar de gebeurtenissen sijpelen onmiskenbaar door in de sound op Lived Here For A While. Neem bijvoorbeeld opener en leadsingle If It’s Gone. Het is niet het meest vrolijke nummer, maar het spelplezier spat ervan af. Dat is niet meer dan logisch, als je twee jaar geleden niet eens met zekerheid kon zeggen dat je ooit nog samen op het podium zou staan. 

Dus If It’s Gone mag dan over een break-up gaan, waarbij Jordan aangeeft in het verleden zich vaker eenzaam te hebben gevoeld – bijvoorbeeld toen hij zijn moeder verloor – maar zoals ze aan het einde samen de gitaren laten scheuren, dat kan niet zonder grote glimlach zijn gegaan. Toch raar als de zinnen daarvoor: ‘I hope you find true love and money, many orgasms and fame/And if you’re somehow still unhappy find somebody else to blame’ waren.

Dat spelplezier is een terugkerend thema bij het Amerikaanse indierockkwartet en op veel nummers is er ruimte voor een of meerdere gitaarsolo’s van Ames. En als het een tragere track zoals Day of Judgement betreft, past het snarenspel zich daar probleemloos op aan.

Net als op Bummer Year gaat Good Looks ook op Lived Here For A While de politieke tour, zo hekelt Jordan op White Out en Vultures de gentrificatie en de woningcrisis in zijn geboortestad Austin. White Out valt op door de postpunkinvloeden, terwijl Vultures louter een akoestisch gitaar als begeleiding heeft. Zo blijft Lived Here For A While ook naar het einde toe interessant. 

Good Looks doet misschien niet alles perfect, maar doet zeker niets fout op Lived Here For A While. Ondanks alle klappen in de voorbije jaren staat de band nog als een huis. Met een solide en vol vreugde gemaakte plaat, is hen een tour zonder ongelukken gegund.