Gulp – All Good Wishes

Waardering

5

In het dagelijks leven fungeert Guto Pryce als bassist van de psychedelische rockband Super Furry Animals. In de overige uurtjes maakt Pryce muziekplezier met zijn vrouw Lindsey Leven en gitarist Gid Goundrey, onder de naam Gulp. Althans, het is te hopen dat het trio uit Wales plezier heeft in het maken van de muziek. Naar het nieuwe album All Good Wishes luisteren is een stuk zwaardere beproeving.

Op All Good Wishes – het tweede album van de Welshe band – wil Gulp extra diepte aan haar muziek geven. Iets meer krautrock-invloeden en meer aandacht voor de productie, waarvoor de Engelse producer Luke Abbott werd ingevlogen. En het lijkt in het begin allemaal best goed te komen met de plaat. Opener Search For Your Love zit bijzonder goed in elkaar. Eenvoudige, maar doeltreffende akkoorden, de fijn zweverige stem van Leven en een Billie Jean-achtige drumbeat. Niks mis mee!

Voor Spend Time Right Here With You zullen de meeste muziekliefhebbers ook wel een plaatsje in hun hart inruimen. Met name de fluweelzachte zang van Lindsey Leven maakt indruk, helemaal als je bedenkt dat het nummer voor het grootste deel live is opgenomen. Toch treedt de verveling snel op. Beam zeurt vooral heel erg – met een arrangement dat aandoet als een slap aftreksel van Vangelis – en het nietszeggende All Good Wishes verdient de rol van titeltrack geen seconde.

Following Rain is het nummer dat als laatste is opgenomen door de band. En heel eerlijk gezegd: je hoort het eraan af. De klad zat er al behoorlijk in en dan komt er ook nog zo’n tergend langzaam nummer overheen. Traag, trager, traagst. Leven zingt behoorlijk verveeld en de toegevoegde geluidseffecten werken eerder irriterend dan ondersteunend. Het nummer symboliseert het gevoel bij het grootste deel van het album. Het theezakje wordt steeds weer veel te vroeg uit het hete water gehaald. Wat resteert is een slappe, waterige bak die niet voldoet aan de potentie.

In Morning Velvet Sky komt er eindelijk eens wat peper in de reet van Gulp en dat heeft direct effect. Levens stem huppelt mysterieus over de dreunende beat, die lijkt op het beroemde basloopje van Donna Summers I Feel Love. Ook Ride brengt vooral dankzij de drums wat leven in de brouwerij. Het doelloze intermezzo Watching Ships stribbelt nog even tegen, maar ook slotnummer Silver Tides toont goede zin van de band. Een experimentele jam, opgenomen in de kelder van het huis van Pryce en Leven. Omdat naar eigen zeggen de buren aan beide kanten waren verhuisd, kon Gulp spelen zonder zich in te hoeven houden. Zouden nieuwe buren dan de reden zijn dat de (later opgenomen) rest van de plaat zo slap klinkt?

Energydrink. Koffie. Epo. Welke oppepper er ook voorhanden is, geef het zo snel mogelijk af aan Gulp. De Welshe band zal ongetwijfeld met de beste intenties aan de opnames van All Good Wishes zijn begonnen, maar hemeltjelief, wat maakt het eindresultaat een uitgebluste indruk. Hoe verder je op het album komt, hoe langzamer de tijd lijkt te verstrijken. Dreampop is bedoeld om bij weg te dromen, niet om slaap op te wekken. Less is more, maar té weinig blijft simpelweg te weinig.