Guus Meeuwis – Uit Het Hoofd

Uit Het Hoofd

Waardering

8

Het nieuwe album van Guus Meeuwis heet Uit Het Hoofd, en bestaat volgens de zanger uit hersenspinsels, gegoten in muziek. Net als het vorige album (Deel Zoveel), is deze titel tweeledig uitlegbaar: het komt uit het hoofd, en hij kent het hopelijk uit zijn hoofd. Het album verschijnt in twee delen, het eerste op 19 mei en het tweede op 15 september, en daarna ook op vinyl. De eerste helft blijkt een veelzijdige verzameling liedjes, variërend van wat algemene teksten over het leven en de liefde, tot een prachtige kleinkunst-tekst over een voetballer die op een keerpunt staat in zijn carrière (Danser Op Het Gras). Het zou zomaar een metafoor kunnen zijn voor een zanger die stopt met grootse concerten en bang is dat hij daarna nooit meer zal scoren.

Een jaar geleden werd Guus Meeuwis 50 jaar oud en het kan dus geen toeval zijn dat op het album een liedje staat over een man die 50 wordt (Waar Gezegd). Het is meteen de meest opvallende track. Meeuwis bezingt hoe hij (of de protagonist) nu over de helft is, en fouten gemaakt heeft. Geen meezinger, ook geen gewone ballade, maar een bijna Nick Cave-achtige sferische vertelling. Ook wat maatschappijkritiek schuwt Guus Meeuwis niet in zijn overpeinzingen. ‘Een welgemeende sorry telt niet meer|Je moet op je knieeen door het stof|En uiteindelijk moet je neer.’ Teksten die toch doen denken aan de teloorgang van BN-ers zoals Matthijs van Nieuwkerk en Marco Borsato.

Wie Guus Meeuwis zegt, zegt feest met een grote F. Het dak eraf, meezingers, meedeinen en het glas heffen. Zo niet op dit album. Al is er wel een traditiegetrouw nummer over vriendschap. Deze keer niet met biertjes en feestjes, maar gesprekken tot diep in de nacht, waarbij tranen vloeien, met de titel Troosten We Samen. Onlangs maakte Guus Meeuwis bekend dat hij na 75 grote concerten, gaat stoppen met zijn Grote G spektakels. Aan de andere kant begint hij in september, in Tilburg, aan een tournee langs theaters. Dit album leent zich dan ook duidelijk voor een wat kleinere, meer verhalende setting. Daarnaast staat het vol tracks waarbij mensen die gescheiden zijn (bijvoorbeeld na 14 jaar van hun partner met wie ze 4 kinderen hebben) kunnen terugblikken op een roerige tijd, gemaakte fouten, en een zoektocht naar geluk en oplossingen. Maar dus ook metkleinkunstpareltjes als Danser Op Het Gras en Waar Gezegd.

Het openingsnummer van het nieuwe album, Mooier,  is daarentegen een ode aan de liefde. En misschien ook wel aan het publiek dat trouw zijn concerten bezoekt. De samenzang is al ingebouwd, dus dit leent zich prima voor een meezingende zaal. Daarmee is het ook de track die zich het best leent voor een hit voor Meeuwis. Want daar hebben de fans wel weer zin in, ook al zijn ze inmiddels meestal ook over de 50. ‘Hij had vrienden vergeten/Liefde verkwist/Kansen verkeken/En mensen gemist’, zingt Guus Meeuwis op Waar Gezegd. Maar sluit troostend af met: ‘Nou en?’ Feesten en hossen is er minder bij op dit nieuwe, halve album. Maar inderdaad, nou en? Het luistert wel verschrikkelijk lekker weg.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat