Jessie Lanza – Love Hallucination

Love Hallucination

Waardering

6

Jessie Lanza’s voorganger All The Time uit 2020 was best een lieve plaat. Zo’n album dat je op kon zetten terwijl je klusjes in het huis deed en rustig voortkabbelt. Pas bij de hypnotiserende afsluiter, en tevens het titelnummer, spits je de oren. Het was afwachten of Lanza met Love Hallucination, inmiddels al weer haar vierde album, iets meer power zou brengen. Want je voelt dat er meer in het vat zit. Het antwoord is helaas ontkennend.

Opener Don’t Leave Me Now geeft bij de start de indruk dat het een dansvloerkraker zou kunnen worden, maar het tempo wordt nergens verder opgevoerd. Het lijkt een weloverwogen beslissing om niet helemaal los te gaan, maar jammer is het wel. Limbo volgt een zelfde stramien. De productie is  uiteraard goed, met strakke beats zoals van het Hyperdub-label gewend zijn, maar spannend wil het niet echt worden.

Na het zwoele, soulvolle Casino Niagara volgt het minste deel van de plaat, dat wordt gevormd door de nummers Don’t Cry On My Pillow, Big Pink Rose en Rose. Het is muzikaal niet zo interessant en haar toch al meisjesachtige stem gaat nog paar tonen omhoog, zodat je een beetje K3-vibes krijgt. Daarna wordt Love Hallucination gelukkig weer wat levendiger met de nummers Gossamer en Marathon.

Lanza lijkt ook op Love Hallucination de handrem niet volledig los te willen laten. Het levert te veel vlakke momenten op, zeker als je het vergelijkt met andere vrouwelijke producers van experimentele pop, r&b en dance zoals liv.e en KeiyaA. Die weten door het uitgekiende gebruik van samples veel meer spanning op te wekken. Lanza is misschien nog wel beter te vergelijken met het (oudere!) werk van Kelly Lee Owens en Christine and the Queens, maar die ontwikkelen zich inmiddels ook verder. (Paranoïa, Angels, True Love van laatstgenoemde is een ware ‘tour de force’).

Jessy Lanza bewaart net als op All The Time het beste voor het laatst met het prettige poppy Double Time, dat afsluit met de woorden ‘I am coming back’. Het blijft geduldig wachten dus op die volgende plaat. Hopelijk wil en durft ze de controle dan wat meer los te laten en schuwt ze het niet om af en toe wat meer gas te geven.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat