Jett Rebel – 7

Waardering

9

8

Wie zich afvraagt waar Jett Rebel die titel 7 voor zijn nieuwe album vandaan heeft hoeft niet ver te zoeken. Dit is namelijk plaat nummer zeven die Jelte Tuinstra onder de naam Jett Rebel heeft uitgebracht. En het is weer een goede hoor.

Als een muzikale duizendpoot wordt Jett Rebel vaak omschreven, wat heel goed te begrijpen is. Zo speelt hij onder meer piano, gitaar, drums en basgitaar, schrijft hij al zijn eigen nummer en speelt hij ze ook nog zelf in. Anders was dat voor 7. Voor dit album had zijn band namelijk ook aardige inspraak en speelt bijvoorbeeld zijn drummer ook een grote rol, zegt hij tegen het ANP.

Singles Amy en Good Boy leggen gelijk de lat hoog voor deze plaat. De nummers zitten muzikaal gezien goed in elkaar en bevatten de ‘hook’ die karakteristiek begint te worden voor de muziek van Jett Rebel. De nummers zijn als het ware Tuinstra’s terugkomst in de popmuziek. De laatste single die het nog een beetje goed deed was Lucky Boy, en die kwam augustus 2016 uit.

Met het tweede nummer op de plaat (Again) Girl keert Jett Rebel terug naar zijn roots: de tijden van Louise en Do You Love Me At All. De experimentele fase van Truck lijkt voorbij te zijn en de weg die de muzikant met Superpop insloeg, wordt voortgezet. (Again) Girl bevat alle elementen van een hitje. Een terugkerend gitaarrifje, ‘hook’ voor het refrein, tweede stemmen, maar toch ook een zekere laid-back sfeer die het lied afmaakt. Frappant detail: Tuinstra twijfelde of hij de track op het album wilde hebben en zijn band was de doorslaggevende factor in die keuze.

Ook Perfect Lady was een single en daarmee knalde Jett Rebel er gelijk vol in. Een steady beat vormt de ruggengraat van het nummer, waar Tuinstra met zijn nog steeds heerlijk klinkende stem overheen komt. De diverse instrumenten die de revue passeren zorgen dat de track rond is. Zo zijn af en toe een subtiele gitaar en piano te horen die voor pakkende riffjes zorgen.

Over 7 kunnen we kort zijn: Jett Rebel heeft het voor elkaar. Een rammer van een plaat, waarmee hij zowel terugkeert naar de muziek die hij jaren geleden maakt, als weet te verrassen. Met 7 laat de zanger horen wat hij allemaal in zijn mars heeft, en dat is veel. ‘Het hele totaalpakketje is precies wat het album moest zijn’, zei Tuinstra in een interview met het ANP en een totaalpakketje is het inderdaad geworden.