K.Flay – Solutions

Waardering

6

7

Kristine Meredith Flaherty, oftewel K.Flay. Haar muziek laat zich het beste omschrijven als een gemixte salade. De Britse singer-songwriter combineert invloeden uit de electronic, pop, indie, rock en hiphop tot één grote energieke mix. Ook Solutions is een fijne aaneenschakeling van uitlopende, speelse en contrasterende liedjes.

Toch moet ze ergens in de voorbije twaalf maanden met lede ogen hebben toegezien, hoe vanuit het niets Billie Eilish de wereld veroverde. Qua fanbase vissen ze immers in dezelfde vijver, maar het is alsof K.Flay het voorbije decennia met een lege hengel heeft gevist, terwijl de jongere Eilish een aantal dikke wormen mee had als aas. Maar hoewel het bij het grote publiek niet zo erg aansloeg, was Every Where Is Some Where (2017) een uitstekend album. 

Solutions dreigt daar het lelijke broertje van te worden. Want als je die twee platen naast elkaar legt, kom je op de eerste toch net wat bijzondere nummers tegen. Tracks met een bepaalde edge, zoals in de eerste plaats Blood In The Cut. Solutions mist die uitspatting en blijft soms zelfs akelig netjes binnen de lijntjes. Dit gaat vooral ten koste van toffe raps, waar de Amerikaanse bekend om staan, terwijl ze dan op haar best lijkt te zijn.

De goede dingen zitten hem vooral in de lyrics. Flaherty geeft zowel haar visie op de wereld om haar heen als dat ze echt persoonlijke verhaal vertelt. Zo zingt ze op Bad Vibes over de onderlinge toenemende haat en onverdraagzaamheid. ‘You think it’s cooler to have dark thoughts/Never eat ice cream, only take white drugs.’ De persoonlijkste track is DNA, waarop ze over haar vader zingt, die overleed toen ze veertien jaar oud was als gevolg van zijn vele alcohol- en drugsgebruik. ‘I made decisions to prove I was different/But you follow me like a ghost/Now I’m a little bit lit and I’m pleading the fifth/As I’m making a toast.’ 

Wie vooral voor het geluid gaat en minder opheeft met de lyrics kan ook terecht bij Bad Vibes. Samen met Good News is dat de meest interessante luisterervaring die Solutions te bieden heeft. De rest luistert meer dan lekker weg, maar het verbleekt toch wel een beetje bij wat K.Flay op haar eerdere werk liet horen. Liedjes als Sister hebben nog altijd hun eigen karakter, maar verrassen je niet echt. Ze volgen het geijkte patroon van de fijne pophits van tegenwoordig. Als je de lat hoog legt, zal je er niet altijd overspringen. Maar K.Flay haalt op Solutions nog altijd een prima hoogte.

Tags