Lana Del Rey – Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd

Waardering

7

In de afgelopen jaren heeft Lana Del Rey wezenlijke veranderingen doorgevoerd in haar benadering van het schrijven van liedteksten. Waar ze op haar eerste albums een redelijk zelfdestructieve benadering koos, koos Del Rey op haar vorige plaat Blue Banisters uit 2021 en nu wederom op Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd, voor de verleidelijke eenzaamheid als centraal uitgangspunt. Het lijkt een wat verlate coming-of-agefase te zijn waarin de 37-jarige zangeres is aangeland en dat gaat voor de geoefende luisteraar gepaard met een gestileerd, sensueel en geraffineerd 77 minuten durend album, dat op een aantal vlakken uit de bocht vliegt.

Hoewel de zestien tracks van elkaar verschillen, zit er een sterke samenhang in Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd. Dit kan het best geïllustreerd worden door één track diepgrondig te belichten, namelijk het titelstuk van dit album Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd. Een lied over de zoektocht naar liefde en verbondenheid. Het beschrijft een gesloten tunnel onder Ocean Blvd met mooie mozaïeken en geschilderde tegels aan de muren. Del Rey vraagt zich af wanneer haar het geluk ten deel valt om – net als de afgesloten tunnel – opnieuw geopend en geliefd te worden, zodat zij zichzelf kan liefhebben. Verwijzend naar de diepere betekenis van het lied Hotel California van Eagles middels de zin There’s a girl that sings Hotel California’, bezingt ze de behoefte om tot een wereld toe te treden die alleen door enkelen is gevonden en bewaard is gebleven. Lees hierin de veilige haven waar Del Rey naar verlangt om zichzelf te vinden. Even verderop in het lied is het de beurt aan Harry Nilsson en zijn lied Don’t forget me, geproduceerd door niemand minder dan John Lennon: ‘Harry Nilsson has a song, his voice breaks at 2:05/Something about the way he says “Don’t forget me” makes me feel like I just wish I had a friend like him.’ Del Rey schetst hier een zoektocht naar geluk, liefde en verbondenheid, en de behoefte om niet te worden vergeten in een wereld die soms kil en onverschillig kan zijn.

Hoe een tunnel die niet meer in gebruik is tot een dergelijke tekst en metafoor wordt getransformeerd, is typerend voor de wirwar in het hoofd en hart van Del Rey en typerend voor de complexiteit en de bijna ondoordringbaarheid van haar teksten. En dat is nu precies waar Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd als album schuurt. De mooie kant van dit album bestaat uit de uitnodigende sfeer, de helderschone stem van Del Rey en de verleidelijke arrangementen die erop te vinden zijn. De minder mooie kant bestaat uit teksten, metaforen en verwijzingen die alleen voor de doorgewinterde Del Rey-fan enige logica bieden. Het vraagt her en der om een afgeronde studie Del Rey-kunde om de zelfingenomenheid en langdradigheid van de teksten het hoofd te bieden.

Toch laat Del Rey ook een kant van zichzelf zien die nog niet zo direct in het licht is gezet: Del Rey als familiemens. Meer dan op alle voorgaande albums houdt ze haar familie op Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd dichtbij. Ze beklimt metaforische bergtoppen op zoek naar wijsheid van bovenaf voor haar dierbaren, ze smeekt haar broer om te stoppen met roken en roept de herinnering aan haar overleden grootvader op om haar vader te beschermen. Ook haar eigen hypothetische moederschap komt herhaaldelijk ter sprake en toont daarin haar twijfel en kwetsbaarheid. Maar ook hier voert Del Rey de emoties nét te ver door, waardoor ze zichzelf als representant van de kwetsbare vrouwelijkheid neerzet.

Wat tot slot verder nog opvalt is de hoeveelheid hulptroepen die is aangevoerd, met onder anderen Father John Misty en Jon Batiste. De meeste samenwerkingen zijn boeiend en hebben zeker hun meerwaarde. Dat kan echter niet gezegd worden van de twee interludes op deze plaat. Die zijn volstrekt overbodig en tenenkrommend. Je zou er bijna extra voor betalen om dit album te bemachtigen zónder deze hinderlijke onderbrekingen. Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd lijkt vooral een album dat fans van Lana Del Rey zal bekoren, terwijl nieuwkomers waarschijnlijk minder snel geneigd zijn om de volledige 77 minuten tot zich te nemen. En dat is eigenlijk zonde, want het album kent zeker bijzondere kwaliteiten, maar is als instapmodel eigenlijk ongeschikt. Gelukkig zijn er de acht voorgangers om uit te kiezen, voordat Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd van stal gehaald hoeft te worden voor een proefrit.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat