Låpsley – Long Way Home

Waardering

7

8

Ze is pas negentien, maar Låpsley weet precies waar ze mee bezig is. Naar aanleiding van haar debuutalbum Understudy werd de Engelse singer-songwriter al vergeleken met James Blake, The XX en Banks. Het album beloofde veel goeds en met haar nieuwe album Long Way Home laat Låpsley zien wat ze nog meer in haar mars heeft.

Op haar twaalfde begon Holly Lapsley Fletcher met het schrijven van nummers en vanaf dat moment leidde haar obsessie voor technomuziek de Britse tot het produceren van haar eigen nummers. Dat de Britse alles zelf doet is niet iets dat mensen als vanzelfsprekend beschouwen. ‘Als je een vrouw bent, gaan mensen er gewoon vanuit dat je het niet allemaal zelf kan,’ vertelt Låpsley. Ze vindt dat labels te vaak tegen vrouwen zeggen dat ze de beste producers en schrijvers zouden moeten hebben omdat dit het beste voor ze zou zijn. Gelukkig doet Låpsley hier niet aan mee en laat ze zien dat ze het in haar eentje prima doet.

Låpsley maakt relaxte elektronische muziek en zorgt er met haar stem voor dat het geheel vrouwelijk en dromerig wordt. Ze mixt verschillende geluiden door elkaar en is niet bang voor een beetje overlapping. In het nummer Painter zingt ze meerstemmig door zichzelf heen, en dat creëert een interessante, dromerige sfeer. Låpsley durft zich kwetsbaar op te stellen in haar zang, zoals in het nummer. Het zorgt ervoor dat het heel persoonlijk aanvoelt.

De kleine, gevoelige nummers zijn fijn om naar te luisteren, maar niet het enige wat Låpsley te bieden heeft. Het nummer Love Is Blind is ontzettend aanstekelijk. Een rustige opbouw, fijn refrein en Adele-achtige zang zorgen ervoor dat dit misschien wel een hit in de dop is. Ook Hurt Me heeft hitgevoelige elementen. Låpsey zingt vooral in de coupletten laag, wat het nummer mooi gevarieerd maakt.

De variatie is niet alleen in de nummers aanwezig, maar ook op het album is er aan gedacht. De nummers horen overduidelijk bij elkaar, maar voegen allemaal hun eigen element aan het album toe. Låpsley bewijst dat ze niet alleen een goede singer-songwriter is, maar ook een goede kijk heeft op het produceren en samenstellen van een album. Petje af.

Låpsey valt blijkbaar goed in de smaak, haar concert op 28 maart in Amsterdam is helemaal uitverkocht. Niet zo gek ook, Long Way Home is een lekker album om aan te zetten als je gewoon even wil bankhangen, maar heeft ook zeker dansbare nummers. Dat de duizendpoot nu al zo veel talent en ervaring heeft kan alleen maar goeds beloven voor de toekomst.