Maan – Leven

Maan - Leven

Waardering

8

9

Toen Maan in 2015 meedeed aan The Voice Of Holland was ze net begonnen aan een tussenjaar. Kort daarvoor had ze namelijk het gymnasium afgerond en twijfelde of ze medicijnen of psychologie moest gaan studeren. Dat tussenjaar is intussen al zo’n zeven jaar bezig en heeft nogal wat successen opgeleverd. Miljoenen streams, hits in de hitlijsten, verschillende muziekprijzen en uitverkochte shows door het hele land. En nu is er een tweede album met de titel Leven. 25 jaar zijn, jezelf ontdekken, kijken waar je prioriteiten liggen, losbandig zijn met veel feesten en weinig verantwoordelijkheden hebben: dit is waar deze plaat over gaat.

Vier van de twaalf liedjes vonden eerder al hun weg naar de plekken waar ze kapot gestreamd konden worden: de heerlijke toptracks Blijven Slapen met Snelle, Naar de Maan met De Jeugd van Tegenwoordig, Nee is Nee met Bente en de albumtitelsong Leven. Onlangs werd daar nog de huidige single Sowieso Overhoop aan toegevoegd, een dansbare popplaat met een lekker 80’s randje die nu al gezien kan worden als de volgende Maan-klassieker. Van de overgebleven zeven nieuwe songs doet Beetje Bij Beetje denken aan oud r&b-plaatje uit de jaren ’90. Deze track is prima te pruimen, alleen de net iets te aanwezige elektrische gitaar op de achtergrond is wat irritant te noemen. Op Duizend Kleine Stukjes is niets aan te merken. In deze prachtige pianotrack met een vleugje Adele laat Maan haar kwetsbaarheid horen. Daarmee raakt ze geheid een gevoelige snaar bij je als luisteraar.

Voor het liedje Adem schakelde de zangeres de hulp in van Fresku, die daarmee een lekkere hiphop-laag aan de track heeft toegevoegd. Het mooie akoestische Beloof Je Dat schreef Maan voor haar ouders, broertje en beste vrienden. Blij met hoe zij een belangrijke rol in haar drukke leven spelen, maar tegelijkertijd bang om ze kwijt te raken, dat is waar dit liedje over gaat. Ook akoestisch en bijna net zo mooi is De Brief, waarmee Maan laat zien dat ze met gemak de rol van singer-songwriter naar zich toe kan trekken. En dan is er nog het liedje Misschien dat aanvoelt als aangenaam zomerbriesje op een te hete en typische, benauwde Nederlandse zomerdag.

Naarmate het einde van het album in zicht is valt het op dat Maan in haar nieuwe liedjes qua productie de boel niet zo heel bombastisch heeft aangepakt. In de tracks die eerder al op single verschenen is dat wel het geval en zet ze zichzelf echt neer als de ultieme Nederpop prinses. Daardoor is Leven als album een plaat die prima balanceert tussen alles wat goed werkt op radio en tv en liedjes die je gewoon in je eentje wil beleven, zonder dat je daar voor de dansvloer op moet. Dit album is duidelijk beter dan haar eerste. En dat ze ooit die talentenjacht gewonnen heeft, dat is gewoon niet zo belangrijk. De succesvolle carrière die daarna kwam wel. Lekker zo doorgaan Maan!

Tags