Maan – Onverstaanbaar

Onverstaanbaar

Waardering

7

8

Zingen in het Nederlands blijkt toch de slimste move te zijn geweest in de nog jonge carrière van Maan. Na haar deelname aan Beste Zangers in 2017 (waardoor ze de hit Jij Bent De Liefde scoorde) ging het los. Samen met Ronnie Flex, Sevn Alias, Jonna Fraser en natuurlijk Kris Kross Amsterdam haalde ze meerdere keren de hitlijsten. Na het uitbrengen van de ep Waar Ga Je Heen (2018) kon de release van een volledig album met eigen liedjes in eigen taal natuurlijk niet uitblijven. Onverstaanbaar is als een dagboek, want Maan schreef aan alle twaalf liedjes op de plaat mee. Dat levert een aantal teksten en uitspraken op waar je als luisteraar niet omheen kunt.

Om te beginnen: Onverstaanbaar, de titeltrack van het album waarin Maan duidelijk laat horen hoe ze omgaat met het ‘bekend zijn’. k Zou beter moeten weten, maar het doet me toch steeds meer. ’t Is toch maar een mening, waarom voelt het zo verkeerd? Reacties onder foto’s, positief en omgekeerd. Mensen blijven denken dat ik alles maar waardeer. ’t Is zo snel veranderd, nu ben ik van iedereen. Ik hou me wel sterk, maar ’t is best vaak alleen. En alles wat je schrijft, ja, daar lees ik overheen. Toch is het echt gemeen. Ik wil het ook niet weten, dus laat maar. Ik kan er niets om geven, dus laat maar. En alles wat je schreeuwt is onverstaanbaar’. Dit alles wordt gezongen in een fijne R&B productie die ook meteen één van de beste liedjes op de plaat is.

Haar kwetsbaarheid laat Maan horen in Ze Huilt Maar Ze Lacht die door de aanwezige gitaarpartij zelfs een beetje bluesy klinkt. ‘Ik zit hier alleen in de trein en ik duik in mijn jas. En ik kijk uit het raam en ik vraag me af hoe zou het voelen mezelf te zijn. Want soms doet het pijn als ik huil maar ik lach’. Opnieuw duidelijke taal van de succesvolle Voice Of Holland-winnares, die ook nog eens helemaal thuishoort in de gevoelige sfeer van dit mooie liedje.

Nog Even Niet is een derde favoriet. Een lief liedje waarin Maan vraagt om even met rust gelaten te worden en wil genieten van het moment. Terwijl ze zich laat begeleiden door een akoestische gitaar, zingt ze met zachte en zoete klanken naar je toe. Waarom moet ik weten wat ik morgen ga doen? Hoezo zou ik praten over wat ik niet voel? Waarom zou ik lopen waar ik nog niet wil gaan? Mag ik nog even? Want ik weet het nu nog even niet. Hou me vast, maar laat me. Morgen zal ik praten maar nu nog even niet.’

Tegenover de drie liedjes die we hierboven noemden vind je op het album ook een aantal stukken terug waar je muzikale hart weer niet sneller van gaat kloppen. Zo zijn Spiegelbeeld, 7 Maanden en Spiegel vlakke R&B/hip hop producties met weinig diepgang. Gelukkig laat Maan met diezelfde mix van stijlen ook zien hoe het wél moet en zet ze zichzelf met de tracks Als Ik Ga (inclusief de lekkere bijdrage van Sevn Alias), Zo Kan Het Dus Ook en Jij En Ik Tegen De Wereld zichzelf neer als de ultieme commerciële popprinses.

De parel van het album is zonder twijfel Vergeet Je Niet, een hele fijne Nederpop song die van begin tot eind goed geproduceerd is. Zeker wanneer Maan het refrein inzet en de drums om de hoek komen kijken. Je wordt als luisteraar meteen in de juiste flow meegenomen en dat is heel fijn. Dus Maan, op een volgend album horen we graag meer van dit soort type liedjes. Voor nu mag je tevreden zijn met een debuutalbum zoals je dat nu hebt afgeleverd. Er zijn tenslotte genoeg winnaars van The Voice Of Holland die het op deze manier niet gelukt is.

Tags