Michelle David & The Gospel Sessions – It’s A Soulful Christmas

It's A Soulful Christmas

Waardering

7

8

Volle eettafels, een woonkamer gevuld met cadeaus, veel drank. Rond de kerstdagen vloeit alles in enorme hoeveelheden. Zelfs de kerstmuziek knalt vaak uit elkaar van alle bombarie. Niemand beter dan Michelle David & The Gospel Sessions om ons te wijzen op waar het met Kerstmis pas écht om draait: rust, samenzijn en warmte. Met It’s A Soulful Christmas leveren David en haar band een subtiel kerstalbum vol soul en gospel.

It’s A Soulful Christmas bevat alles wat je verwacht van een echte kerstplaat. Sleebellen, gezelligheid, teksten over sneeuw, de Kerstman en samenkomen en – zoals het gospel betaamt – de nodige christelijke invloeden. Maar Michelle David & The Gospel Sessions beschikken over een nog veel belangrijker wapen: Michelle David. Dat David één van de beste zangeressen van ons land is, was al wel langer bekend, maar op It’s A Soulful Christmas breken spontaan de zonnestralen door tussen de dennentakken.

Met titeltrack It’s A Soulful Christmas is de toon meteen gezet. Geen Mariah Carey-hysterie, maar een troostrijke soultrack waarvan je direct zin krijgt in kerstkransjes en warme chocolademelk. Tegen het einde van It’s A Soulful Christmas zetten de sleebellen aan tot de arrenslee in galop door What Christmas Means To Me draaft. Een wilde rit voor de Kerstman, want Michelle David & The Gospel Sessions geven gas in deze vrolijke feelgoodplaat, oorspronkelijk van Stevie Wonder. Het sterke begin van het album wordt vervolmaakt met This Christmas (I’ll Be By Your Side). Wát een geweldig kerstliedje is dat zeg. David zingt prachtig en het refrein is bijzonder aanstekelijk door de fijne samenzang met de achtergrondzangeressen. Een must voor elke kerstplaylist en een klassieker in de dop.

Misschien denk je wel: ‘Tja, soul voor Kerstmis… Het gaat toch juist om plezier en gekkigheid bij kerstmuziek?’ Zeker! En Michelle David & The Gospel Sessions voorzien ook prima in die behoefte. A Christmas Cliché Thing is een geestige ophoping van kerstclichés. ‘Santa Claus is coming/Hear the sleigh bells ring/Snow is slowly falling/It’s a Christmas cliché thing.’ Een knipoog naar alle kerstklassiekers die al decennia hun werk doen eind december. De vrolijkheid blijft nog even aan in Do The Christmas Mambo!, waarvan de kerstballen spontaan beginnen te schudden aan hun takken.

Mary, God Will en Silent Night vullen als afsluitend trio het pure gospelgedeelte van het album in. Met name de bewerking van de kerststandaard Silent Night maakt indruk, wederom omdat David het gewoonweg prachtig zingt. Bovendien maken Michelle David & The Gospel Sessions er een mooie mash-up van met Be Still, een nummer van het album The Gospel Sessions Vol. 3 uit 2018. De track krijgt een compleet nieuwe lading nu het in een kerstnummer is verweven.

Michelle David & The Gospel Sessions kiezen niet voor simpel en voorspelbaar, maar voor aandacht en precisie. En hoe verleidelijk het ook is om het Viennetta-ijs uit de vriezer te halen, het valt altijd te prijzen als iemand zich wat meer uitslooft voor het kerstdessert. Met It’s A Soulful Christmas is een van de meest smaakvolle kerstalbums van de laatste jaren verschenen. Ben je het zat dat het alleen maar blijft bij dromen van een witte kerst? Concludeer je dat het inderdaad niet elke dag kerst kan zijn? En geef je wéér zuchtend het hart van George Michael een dag na ontvangst weg? Dan is It’s A Soulful Christmas een perfect alternatief. Het album biedt de troost die we na 2020 nodig hebben en de energie om er in 2021 weer het beste van te maken.