Michelle David & The Gospel Sessions – The Gospel Sessions Vol. 3

Waardering

8

9

‘Gospel is fun. You can cry, you can laugh. You can even be sexy!’, roept een dolenthousiaste Michelle David tijdens de albumrelease van The Gospel Sessions volume 3. Het blijkt helemaal waar. Bijgestaan door een zevenkoppige band, onder meer bestaande uit Gospel Sessions Onno Smith en Paul Willemsen, presenteert Michelle vol overgave het eindproduct van de derde samenwerking tussen de Amerikaanse zangeres en de twee Nederlandse muzikanten. En hoewel de titels van de platen van het trio nagenoeg hetzelfde blijven, is het al snel duidelijk dat er van muzikale stilstand zeker geen sprake is.

Waar ze op het eerste deel nog voor een uitgeklede versie van gospel kozen, zang ondersteund door twee gitaren, werd er op het vervolg al meer uitgepakt. Er werd een breder arsenaal aan instrumenten ingezet en gospel vermengde zich met allerlei andere invloeden en stijlen. Mede door de toevoeging van strijkers en een orgel ontstond er een plaat die afwisselender en verfijnder klonk dan het debuut. Op de nieuwste plaat wordt er qua instrumentatie weer een schepje bovenop gedaan. Zo is er een fijne blazerssectie bijgekomen en is er meer speelruimte en aandacht voor de percussie, waardoor The Gospel Sessions volume 3 rijker en ritmischer klinkt dan volume twee.

Michelle David & The Gospel Sessions zeggen met hun derde schepping de sound gevonden te hebben die het best hij hen past, een blend van gospel, funk, soul… en ja, wat eigenlijk niet. En het klopt, The Gospel Sessions vol. 3 is absoluut meer dan alleen een gospelplaat. Zo zijn er op Proverbs 3 invloeden van de Colombiaanse muziekstijl cumbia te horen en voert afrobeat de boventoon op het krachtige Walk With Me. Uitzinnige funk zorgt voor een extase op Up Above My Head en de track doet betreft de kracht en tomeloze energie aan nummers van funkgod James Brown denken.

Daartegenover staat meer traditionele gospel, zoals je het in de Amerikaanse plattelandskerk zou verwachten. Een voorbeeld hiervan is Give It To Him, een track waarop de constante back & forth tussen de solozang en het achtergrondkoortje resulteert in een glorieus en indrukwekkend samenspel. De handclaps maken het af en geven de illusie dat je daadwerkelijk in de kerkbanken hebt plaatsgenomen.

Voor Michelle David is volume 3 haar meest persoonlijke sessie geweest. Michelle deelt bij de albumrelease mee dat ze onlangs een zware tijd heeft gehad, mede door het overlijden van haar moeder. Veel teksten op de nieuwe plaat komen voort uit deze periode, waaronder de prachtige gitaarballad en afsluiter Be Still. Michelle vertelt dat de titel van het lied tevens de laatste woorden van haar moeder zijn geweest, wat Be Still nog meer diepgang en pracht geeft.

Michelle David & The Gospel Sessions weten een zeer afwisselende en interessante plaat af te leveren. Elk nummer heeft iets unieks en bezit zijn eigen kracht en verhaal. Zelfs als je niet in de heer bent, is er genoeg schoons op deze plaat te ontdekken. Er zijn weinig platen waarbij elke track op het album aanspreekt, maar het trio weet dit mede door de diversiteit van de songs en de helende en positieve teksten weldegelijk voor elkaar te krijgen. Ondanks de mengelmoes aan stijlen sluiten de nummers mooi bij elkaar aan en vormt het een geheel. Hoewel de songs ijzersterk zijn, schuilt de ware kracht op volume 3 net als bij de voorgangers in de formidabele zang en geloofwaardigheid van Michelle David. The Gospel Sessions hebben hun geheime wapen opnieuw slim ingezet en leveren hierdoor een hemels album af.