Michelle David & The Gospel Sessions – Vol. 4

Michelle David & The Gospel Sessions

Waardering

7

8

Gospel is best een ondergeschoven kindje in het Nederlandse muzieklandschap. Michelle David & The Gospel Sessions vormen sinds 2015 hierop een aangename uitzondering. De in Amerika opgegroeide gospelzangeres Michelle David heeft met The Gospel Sessions een uitstekende band gevonden. Hun vierde studioalbum heet Vol. 4 en is daarmee de logische opvolger van de nummers 1, 2 en 3. Makkelijker konden ze het niet maken, waarmee de aandacht ook gelijk op de muziek gericht kan worden. Al drie albums is dit een prettige mix van gospel, Afrobeat, Northern soul, funk en (retro)soul. Op het vierde album wordt niet afgeweken van hun sound; wederom een flinke dosis op de 60s en 70s geïnspireerde muziek.

De albumopener is Good, Good, Good start met een pompende bas en handclaps, die gelijk doen denken aan de Engelse Northern soulscene, upbeat à la Motown met felle zang. Het tweede nummer You Are was als eerste single uitgebracht en houdt ondertussen het tempo er lekker in. Een funky ritmegitaar en drukke, maar effectieve beats, zorgen voor een fijne inbedding van Michelle David’s zang. Bij Love zakt het tempo iets en worden de violen van stal gehaald, waardoor deze midtempo balade een wat grootser geluid meekrijgt.

In Don’t Give up speelt de funky ritmegitaar weer een hoofdrol, tezamen met stuwende beats, een stevige groove en soulvolle blazers. Op twee derde van het nummer wisselt het tempo en wordt de track van stilstand weer opgebouwd, waarbij de zang enkel nog ondersteunend is. Het enthousiasme lijkt in Victory! welhaast nog groter en de beats verraden de invloed van de latin en salsa funk uit New York in de jaren zeventig. Denk hierbij aan de Fania All Stars en Tito Puente. Na deze latinklanken, lijken Michelle David & The Gospel Sessions af te zakken richting Jamaica. Oh My My wordt gekenmerkt door een relaxt reggaeritme, doorleefde zang en vrolijke koortjes. Het nummer vormt daarmee ook een rustpuntje na de uitbundige ritmes van de eerdere nummers.

In Testify klinken wat meer psychedelische funkelementen door en deze worden begeleid door intense zang. Het geeft het nummer een fraaie, indringende lading mee. Als afsluitende tracks is gekozen voor het stevig funkende MyshelI en een rustiger, soulvol Second Change. In deze laatste nummers wisselen strijkers en percussie elkaar af, terwijl Michelle David zich qua zang helemaal geeft. Een waardig slot voor een meer dan prima plaat.

Vol. 4 is een mooie toevoeging aan het oeuvre van Michelle David & The Gospel Sessions. Wellicht niet gelijk een verrassing voor wie hun eerdere werk kent, maar de muziek wordt immer bezield en aanstekelijk gebracht. De mix van verschillende stijlen kent voldoende variatie om niet te vervallen in een vaste formule. Het is een plaat waarbij het moeilijk stilzitten is, het muzikale vakmanschap, de fraaie zang en het enthousiasme spat uit de groeven. Never change a winning team en kom maar door met Vol. 5.