mxmtoon – Rising

Waardering

7

De door YouTube en TikTok bekende singer-songwriter Maia, beter bekend als mxmtoon is terug! Haar tweede studioalbum rising is het hoogtepunt van een onbedoelde trilogie, waarbij ook de dubbele ep’s Dawn en Dusk uit 2020 horen.

Ze is samen met onder andere Clairo en girl in red een van de belangrijkste gezichten rondom het genre bedroom-pop. Ook in haar nieuwe album zijn deze lo-fi, indiepopklanken terug te horen. Als een queer persoon van gemengde afkomst zingt mxmtoon over het innerlijk van de ondervertegenwoordigden.

Het album opent met de track mona lisa. Een nummer over het verlangen om een keer het onderwerp te zijn van de kunst, in plaats van de maker. Over het dagdromen om in je favoriete verhalen te duiken en jezelf terug te vinden in de pagina’s en het waard zijn om af en toe in de schijnwerpers te mogen staan. ‘Let me be your muse’, zingt ze. De mooie track wordt ondersteund door mxmtoons kenmerkende ukelele en een simpele drumbeat.

growing pains is een nummer met gitaren waar je vrolijk van wordt en een drumbeat die in je hoofd blijft zitten. In growing pains stelt mxmtoon de vraag of we eigenlijk wel beter worden naarmate we ouder worden of dat we onszelf dat alleen maar wijsmaken om ons beter te voelen.

Toch klinken niet alle nummers zo vrolijk. mxmtoon vertelt het verhaal van haar bezoek aan haar stervende grootvader in Florida en heeft de vrolijke ukelele ingeruild voor een akoestische gitaar. Het bijna ontroerende Dizzy is gevuld met strijkers en harmonieën van iemand die de afgelopen vier jaar in het oog van het publiek heeft doorgebracht. De rustigere tracks geven het album meer diepgang.

rising sluit af met het prachtige coming of age. Een track over de groei die mxmtoon heeft doorgemaakt tussen het schrijven en produceren door. Het nummer start met een funky en pakkende beat, als mxmtoon vervolgens de confrontatie aangaat met volwassenheid. ‘Feels like I changed/Maybe you should try it too.’ Het lied gaat over dat ze niet meer probeert in een massa te passen, en eindelijk zichzelf uitspreekt.

Dit laatste omschrijft het album goed. mxmtoon is meer haar eigen ding gaan doen en ontwikkelt zich steeds beter als artiest. De muziek klinkt niet meer als het typische soft-indie, bedroom-pop geluid van weleer. rising schetst herkenbare situaties en geeft zowel een kijkje in de positieve als negatieve aspecten van het leven. De twaalf albumtracks zijn niet fenomenaal, maar ze brengen wel een belangrijke boodschap over.