Nick Mulvey – New Mythology

New Mythology

Waardering

7

8

Etnomusicoloog Nick Mulvey is inmiddels toe aan zijn derde album. Als expert in de culturele context van (wereld)muziek komt hij regelmatig verrassend uit de hoek. Op de nieuwe langspeler New Mythology is dat niet anders. Hoewel het experiment wordt opgezocht, blijft zijn muziek toch intiem en benaderbaar. De hoofdmoot blijft immer gestoeld op gitaar-gedreven folk.

Diegenen die bang zouden zijn voor vreemde spielerei kunnen met een gerust hart neerploffen op de bank met de stereo aan. Opener A Prayer Of My Own laat onmiddellijk horen dat het nog steeds draait om mooie popliedjes. Rustig leidt een akoestische gitaar de song in en wordt deze halverwege bijgestaan door een band met drums, basgitaar en synths. Met het hart op zijn tong bezingt Mulvey open over het vinden van je eigen kracht. Op opvolger Star Nation benadert hij met eenzelfde openheid de vriendschap en liefde: ‘The time of the lone wolf is done/Come in gentle fire, find the sun.’ Met zijn voet voelt Mulvey hier voorzichtig aan het water van het experiment door gebruik te maken van drumcomputers en vervormde achtergrondzangkoortjes.

Het interessante en bijna dansbare Being A Brother To You geeft een vrolijke toon mee aan de spirituele ideeën van de zanger. Later op New Mythology doet Mulvey dit nog eens dunnetjes over op het upbeat lied Causes. Dit zorgt bij beide nummers voor een aangename afwisseling op een vrij timide en ingetogen plaat.

Sea Inside (Third Way) gebruikt zee-metaforen om de luisteraar nogmaals te verzoeken de zoektocht in jezelf aan te gaan. Algemeen gangbare geluiden, die je bij een folkartiest zou verwachten, ontbreken bijna in zijn geheel op dit lied. Buiten de akoestische gitaar zoekt Mulvey wederom naar het onbekende door gebruik te maken van bijzondere achtergrondkoortjes en onheilspellende synthesizers. Hoewel de gitaar een vaste hoeksteen bij de meeste nummers vormt, treedt het instrument zelden op de voorgrond. Een minimale riedel hier en een los akkoord daar zorgen voor de ruggengraat van de songs. Andere instrumenten kleuren de tracks vervolgens in.

Een constante factor op de plaat blijven echter de levensbeschouwelijke teksten. Op zijn mooist kunnen deze woorden inspiratievol zijn voor de luisteraar. Anderzijds kan een regel als ‘Sun in the sky for free/It’s another way to see’ op den duur een minder spiritueel aangelegd persoon tegen de borst stuiten.

Het is aan de luisteraar om te oordelen of dergelijke introspectieve teksten aan hem of haar zijn besteed. Meevaren op een spirituele reis roept misschien fronsende wenkbrauwen op bij menigeen, maar na een serieuze luisterbeurt is het lastig om niet mee te mijmeren op de schone klanken van Mulvey’s nummers. New Mythology is muziek voor de dromer van een mooiere toekomst.