OGENE – Garden Of Hera

Garden of Hera

Waardering

9

Je kon erop wachten: Lisa, Amy en Shelley – de drie zussen die al elf jaar OGENE vormen – wilden meer creatieve en artistieke vrijheid en dus meer zeggenschap over hun eigen muziek. Ze verlieten hun oude platenlabel en gingen voor zichzelf aan de slag. Drie jaar lang werkte het drietal samen met Sjoerd de Vries en Rory de Kievit aan Garden of Hera, een nieuw album waarvoor ze zich lieten inspireren door de Hesperides, drie zussen-nimfen uit de Griekse mythologie die ook wel bekend waren vanwege hun mooie samenzang. En laat dat nou net OGENE’s handelsmerk zijn.

Op hun vorige album was er weinig ruimte voor vernieuwing, maar op Garden of Hera trekken de zussen met gemak muziekstijlen met zich mee waar ze dagelijks zelf naar luisteren. Zo zijn openingstrack Golden Hour, Best Mistakes en Thera-P lekkere disco-dampers die alle drie de onbezorgde seventies-tijd ademen. Illusion en Phenomenon leunen op gelikte r&b, terwijl Yesterday (met een gastbijdrage van Candy Dulfer) een heerlijke en tijdloze soul-productie is. De sterkste pop-tracks van het album zijn Alive en On Your Mind waarbij het moeilijk wordt om stil te blijven zitten.

Voor het eerst in hun carrière maken Lisa, Amy en Shelley ruimte op een album vrij waarin ze alle drie hun eigen identiteit vertegenwoordigen: Amy en Shelly via Like U Know en Hi en Lisa via Rewire. Door de korte speeltijden van nog geen drie minuten kun je deze drie tracks geen volledige solonummers noemen, maar het verklapt wel op een mooie manier de stijlen waar hun individuele muzikale harten sneller van gaan kloppen. Dan zijn er nog tracks waarin bepaalde elementen verworven zitten waarbij je denkt: ‘Zo, dit is lekker! Dit nummer wil ik nog een keer horen’. Luister maar naar de strijkmelodieën in Best Mistakes en de elektrische gitaarsolo in Multiversie en je weet genoeg.

De teksten van de zussen komen regelrecht uit hun eigen ervaringen en snijden onderwerpen aan als zelfvertrouwen, onafhankelijkheid, troost vinden, ontsnappen aan de realiteit, giftige situaties en het geloof in de liefde. Universele thema’s waar menig luisteraar zich in zal herkennen. Door de hoeveelheid aan liedjes – zestien maar liefst – plus de afwisseling tussen ‘tracks’ en ‘interludes’, is Garden of Hera een plaat die geen enkel moment de aandacht laat verslappen. Binnen die vijfenveertig minuten is er van alles aan de hand. Harmonieuze zangpartijen, subtiele passages voor instrumenten en producties die met liefde door een klein team in elkaar zijn gezet. Soms een beetje donker qua sound en aan de andere kant juist weer lichter, maar altijd even toegankelijk. Dit is een plaat waarop je hoort dat de stap naar onafhankelijkheid precies op juiste moment genomen is.

Tags