Papa Roach – Who Do You Trust?

Waardering

5

Voor een portie goede hardrock kan je al 25 jaar bij Papa Roach terecht. Op Who Do You Trust? lijkt de band echter alleen nog maar routinewerk af te leveren. Het is weer tappen uit hetzelfde vat en hoewel de inhoud doorgaans lekker is, raakt ook dit vat wel eens leeg. Wie had gehoopt dat de samenwerking van frontman Jacoby Shaddix met Within Temptation wat nieuwe inspiratie had opgeleverd, komt bedrogen uit. De ideeën lijken op.

Het begin – dat ironisch genoeg The Ending – heet, is direct een van de spaarzame hoogtepunten op de plaat. Het is wel direct het einde van het goede deel van de plaat, na dit begin volgt al snel de ellende, met Renegade Music voorop. Een soort mislukte woedetrack, waarin de boosheid van Shaddix en zijn kornuiten niet echt doorklinkt. ‘Are you ready for some new shit?/Stand up this is renegade music.’ Een verdwaalde ‘motherfucker’ maakt de mislukking compleet. Wat daarna volgt, zijn eigenlijk stuk voor stuk middelmatige nummers met iets meer poprockinvloeden dan we gewend zijn van het kwartet. Het wordt een soort mix van Rage Against The Machine, Fall Out Boy, Shinedown, Deaf Havana en Twenty One Pilots, maar dan allemaal net niet.

Problems is als enige track helemaal opgehangen aan de poprockstijl. Het heeft wel het karakter van een hit, maar net zoals bij vele andere nummers ontbreekt de echte urgentie. Haaks daarop staat I Suffer Well, dat 81 seconden een matige Engelstalige versie van Raggende Mannen is. Het is voorbij voordat je goed en wel doorhebt dat het begonnen is. Gelukkig word je direct daarna beloond met misschien wel het beste nummer van Who Do You Trust?. Maniac kent een lekker intro, waarin Shaddix zijn eigen angsten al schreeuwend wil overwinnen.

Vooraf kondigde de band aan gespannen te zijn voor de release van het album. ‘Are people gonna get it?’, was hun vraag. Conclusie is dat er behalve meer poprock – iets dat je hedendaags amper nog origineel kan noemen – er weinig nieuws is om te bevatten voor de fans. Dit terwijl de rockgroep met Crooked Teeth in 2017 nog een van zijn beste platen afleverde. Who Do You Trust? is daarop een niemendalletje in het oeuvre. Wanneer de band er een ep van had gemaakt met Maniac, The Ending en nog een paar willekeurige tracks was de indruk die Papa Roach had achtergelaten een stuk beter geweest.