Pentatonix – PTX Vol. IV

Waardering

9

8

Het is niet veel a capella groepen gegund om mee te komen in de huidige wereld van de popmuziek, maar deze zes flikken het toch maar even! Pentatonix bracht afgelopen vrijdag een nieuwe ep uit met eigen versies van popklassiekers: PTX Vol. IV.

Toen ze in 2011 het derde seizoen van The Sing-Off wonnen had niemand verwacht dat ze het zo ver zouden schoppen. Nu, zes jaar later, hebben ze al acht albums uitgebracht, waaronder drie kerstalbums. Het tweede album kwam zelfs in de top 10 van de Billboard Top 100 terecht; een uitzonderlijke prestatie voor een a capella groep. Daarbij stonden ze vorig jaar nog in een stampvolle HMH, nu AFAS Live.

Pentatonix heeft zich met PTX Vol. IV gewaagd aan de classics uit de popmuziek. De eerste track, Bohemian Rhapsody van Queen, is meteen een gewaagde keuze. Geen muzikant die zich aan dit nummer waagt, maar deze mensen doen het gewoon. Met strakke harmonieën en het minimale gebruik van effecten is het Pentatonix gelukt om een geloofwaardige versie van het nummer neer te zetten.

PTX Vol. IV bevat in totaal zeven klassiekers, waaronder Imagine van John Lennon, Take On Me van A-ha en Jolene van Dolly Parton… Mèt Dolly Parton! Met de laatste track waren ze zelfs genomineerd voor een Grammy.

Naast deze nummers hebben ze ook een cover opgenomen van Boogie Woogie Bugle Boy van The Andrew Sisters. Het begin van de track is bijna gelijk aan het origineel, maar na het eerste couplet geven ze hun eigen draai eraan door de in half-time ritme verder te gaan. Een heerlijke verrassing op de plaat. Een andere verrassing is Can’t Help Falling In Love van Elvis Presley. De manier waarop de harmonieën in dit nummer tijdens een zin dissonant uit elkaar getrokken worden en later toch weer samenkomen, maken dit een spannend nummer om naar te luisteren.

Pentatonix heeft met PTX Vol. IV een juweeltje van een plaat afgeleverd. Muzikaal gezien is dit een van de beste platen die de laatste tijd uit is gebracht. Het enige nadeel aan de ep is dat er maar zeven nummers op staan, maar mocht je door de plaat heen zijn kun je je vermaken met het ‘oude’ repertoire waar ook pareltjes te vinden zijn.