The Phantom Band – Fears Trending

The Phantom Band kan niet in het rijtje worden geschaard van bands die recht toe recht aan nummers maken. De opbouw couplet-refrein-couplet-refrein is ze iets te simpel. De liedjes op hun vierde studio-album Fears Trending zijn opgebouwd uit lange intro’s, outro’s en veel intermezzo’s, waardoor het soms een beetje psychedelisch aandoet.

Sowieso klinkt deze plaat een stukje donkerder dan de drie voorgangers. Al is het geen sombere plaat, het is vooral dat de vrolijke tierlantijntjes dit keer zijn weggelaten. Het stemgeluid van Rick Anthony komt daardoor ook beter naar voren. Het lijkt soms op dat van Tom Smith (Editors), maar de zanger verandert zijn intonatie regelmatig en laat zo verschillende kanten zien. De beste variant komt naar voren in Spectrelegs. Gevoed door stevige drums, keyboard en een felle bas komt Anthony het beste tot zijn recht.

Dat de nummers – zeven stuks, vaak van meer dan vijf minuten – veel verschillen geeft het album kleur, maar het zorgt ook voor het ontbreken van een duidelijke lijn. De groep schreef de teksten verspreid over een periode van vier jaar. Een deel tijdens de opnames en tour van hun tweede album (The Wants, 2010) en later tijdens Strange Friend (2014) volgde de rest. Tussen het uitkomen van Strange Friend en Fears Trending zit dan ook maar acht maanden tijd.

Bovendien probeerde The Phantom Band op verschillende manieren tot creaties te komen. Zo is Black Tape zorgvuldig om één enkele noot heen gebouwd. Denise Hopper daarentegen komt voort uit een spontane jamsessie van gitarist Duncan Marquiss en drummer Iain Stewart, waarna de overige bandleden zich daar een voor een bijvoegden. Na nog geen drie en een halfuur was de song opgenomen en afgerond. Voor The Kingfisher deden de Schotten weer inspiratie op in een hotel. Of, zoals ze zelf zeggen, in het slechtste hotel ooit. “De douche stonk naar rotte eieren, er zaten bloedsporen op de deur en de tv’s waren kapot geslagen. We bevelen dit hotel van harte aan.” Het deuntje doet sterk vermoeden dat de zes in dit prachtige verblijf in Kidderminster een link legde met het gure hotel/bordeel uit The House of the Rising Sun.

Fears Trending bevat verder nog twee zeer wispelturige tracks. Local Zero en Olden Golden bestaan uit verschillende stijlen, die op vloeiende wijze in elkaar overlopen. Zeker Local Zero heeft een uitdagende opbouw, waarin naar een duidelijke en krachtige climax wordt toegewerkt met enkele sterke intermezzo’s. Spijtig genoeg – al is het misschien juist heel typisch voor The Phantom Band – blijft die climax achterwege en in plaats van een explosie druipt het outro eruit.

Maar wie niet per se op zoek is naar een album dat logisch in elkaar zit en bestand is tegen liedjes met losse eindjes, heeft met Fears Trending een fijn slachtoffer gevonden.