Pure Reason Revolution – Above Cirrus

Above Cirrus

Waardering

7

7

8

Vorig jaar keerde Porcupine Tree na een lange afwezigheid terug met nieuwe muziek. In de tien jaar dat de koningen van de progrock absent waren, vulde Pure Reason Revolution samen met enkele andere bands dat gat op. Nu Steven Wilson en zijn kornuiten weer terug in formatie zijn, is Pure Reason Revolution niet van plan zomaar plaats te maken. Met Above Cirrus toont de band zich te kunnen meten met de rest van het progspectrum. 

Bijna 46 minuten en toch slechts zeven tracks, het Britse drietal sleurt je graag mee in lang uitgesponnen songs. Toch zijn de korte tracks op zich al meeslepend genoeg. Zo opent Above Cirrus met Our Prism, dat met drieënhalve minuut zowaar een radiovriendelijke lengte heeft. Van die tijd wordt ruim een derde besteed aan een knallend intro met jagende drums en een pulserende riffs. Als Chloë Alper en Jon Courtney vervolgens hun samenzang instarten, wordt het muzikale geweld niet minder. 

Eigenlijk werkt deze uit zijn voegen barstende song beter dan sommige nummers van het meer uitgesponnen werk. Hoewel bijvoorbeeld New Kind Of Evil een paar fenomenale stukken bevat, kabbelt het bij momenten ook te veel voort. Het melodieuze Dead Butterfly laat horen hoe het ook kan. Het beklijft meer, de uitspattingen zijn unieker en vooral: de tussenstukken zijn beter ingekleurd. Kers op de taart is dat zowel het piano-intro als -outro angstaanjagend mooi is. Verder blijft Pure Reason Revolution een band met veel gezichten. Op Phantoms komt de metal aan bod, terwijl een nummer later met Cruel Deliverance meer de ambientroute wordt ingeslagen. 

Uiteindelijk wordt meer dan 20 procent van Above Cirrus in beslag genomen door één nummer: Scream Sideways. Vooral bij het intro – dat bijna vier van de tien minuten durende tocht beslaat – is het genieten geblazen. Helaas overtuigt Courtney vervolgens niet helemaal in de eerste zangpartijen, waardoor je even uit de heerlijke waas wordt getrokken. Sterker nog, zijn stem irriteert zelfs op deze verder weergaloze onderneming. Scream Sideways schiet alle kanten uit en is daardoor een wild avontuur. Het is alsof je de reis van je leven maakt en Courtney degene is die af en toe komt vragen of je alles al hebt geregeld voor de trip terug naar huis. 

Pure Reason Revolution levert een plaat met waanzinnig sterke muziek af. Hoewel niet elk aspect van elk nummer even overtuigend is, nodigt Above Cirrus de luisteraar uit in de plaat te verdwijnen. Toch blijft het album toegankelijk, ook als je iets minder met progrock hebt.