Rews – Warriors

Warriors

Waardering

5

Wanneer het nemen van risico’s muzikale goed uitpakt, is het altijd geweldig om te horen. Helaas, legt Rews op Warriors de risico’s op de verkeerde vlakken. Niet muzikaal, maar in de stem van frontvrouw Shauna Tohill en dat gaat vaak maar nét goed. Maar op zo’n manier dat je er niet echt van kan genieten.

Laat er geen misverstand over bestaan: Tohill heeft een perfecte stem om een rockband als Rews te leiden. Ze zingt zuiver, strak en met lef. Alleen dat is wel een driehoeksverhouding die in balans moet blijven. En dat gebeurt helaas niet altijd. Zeker op de eerste helft van Warriors forceert Tohill bij vlagen zo erg het lef, dat het ten koste gaat van de zuiverheid. Nooit vliegt ze helemaal uit de bocht, maar met enige regelmaat scheert ze over het allerbuitenste randje heen. Ze belandt met driekwart al in de grindbak. Het is nog geen einde race, maar wel flink snelheidsverlies.

De zwaarste test voor je trommelvliezen is Monsters. Dat nummer scheurt aan alle kanten haast uit zijn voegen, maar gelukkig zijn de naden sterk. Hetzelfde kan gezegd worden van Bad Girl. Today We’re Warriors scoort iets beter, maar het blijft behelpen dankzij wat onaangename momenten. Deze uitschieters zouden makkelijker te accepteren zijn geweest als Rews muzikaal ook wat meer de risico’s opzocht. Maar de riffs en ritmes zijn – hoewel lekker en strak – weinig verrassend, vernieuwend of uitdagend. Ze komen uit het eerste handboek voor rockbands. 

Dat wil niet zeggen dat er geen fijne songs tussen zitten. Single Heart Is On Fire is een regelrechte banger en Love Hate Song is een nummer geworden om van te houden. Laatstgenoemde zorgt eigenlijk als enige voor fijne twists, waar andere nummers veel in een elkaar herhalend patroon zitten. Het is de verborgen rockparel op Warriors. De afsluiter Bad Habits is vooral qua sound een fijne afwisseling op een plaat die overloopt van de energie. De poprock gunt je nog even de tijd om adem te halen en biedt van zichzelf ook nog het nodige entertainment.

Het is een slag die de strijders van Rews dan wel winnen. Maar over de hele oorlog genomen zijn het er te weinig om als winnaar uit de strijd te komen. De verkeerd gekozen tactieken hebben nederlagen als gevolg. Als Warriors gaat de band aan zijn eigen schuld ten onder.