Rhodes – Wishes

Waardering

8

Rhodes zingt pas twee jaar, wat maar moeilijk te geloven is als je naar zijn stem luistert. De inmiddels singer-songwriter heeft een glasheldere, emotionele stem die je recht in je hart raakt. Op zijn debuutalbum Wishes creëert hij een atmosfeer waar je nooit meer uit wilt.

Voordat hij solo ging, speelde hij basgitaar in een band met zijn vrienden. Toen hij besloot de band te verlaten, raakte zijn carrière in een stroomversnelling: de Brit stond in het voorprogramma van onder andere London Grammar en Sam Smith. Ook stond hij dit jaar op Glastonbury en Nederlands eigen Best Kept Secret.

Makkelijk vond de Brit het niet om zijn vrienden achter te laten. ‘Ik wist dat ik niet langer in de band wilde blijven, maar mijn vrienden waren als broers voor me. Ik heb Turning Back Around geschreven over hoe moeilijk het is om weg te gaan en iets voor jezelf te doen’, vertelt hij.

Net als Turning Back Around, zijn veel van de nummers op Wishes geïnspireerd op persoonlijke ervaringen van Rhodes. Zo gaat Close Your Eyes over de podiumvrees die de zanger heeft moeten overwinnen. Het folknummer begint klein met alleen een piano en hele lichte drum als begeleiding en bouwt op naar een emotioneel refrein. Toch is het vooral de stem van Rhodes die voor de opbouw zorgt, hij stuurt de sfeer precies naar het punt waar hij het wil hebben.

De podiumvrees van de Brit is ook de reden dat hij niet eerder is begonnen met zingen. ‘Het moeilijkste voor mij was om mijn intense en enigszins irrationele angst om te zingen te overkomen. Ik speel al gitaar sinds ik klein was, maar altijd als ik probeerde te zingen kon ik geen geluid uit m’n keel krijgen,’ vertelt hij. ‘Ik denk dat het me wel een beetje in de weg heeft gezeten, het kostte een hoop gecancelde optredens voor ik op het podium kon staan.’

Het is je lastig voor te stellen dat Rhodes het podium niet op durfde, want zijn stem is overweldigend. Toch blijft de atmosfeer die Rhodes creëert persoonlijk, gevoelig en klein. You and I klinkt in het begin alsof het voor jou persoonlijk wordt gezongen. Alsof Rhodes naast je op de bank zit met een gitaar je een serenade brengt. Een opbouw met een flinke drum en echoënde samenzang zorgt tegelijk echter dat je Rhodes op een groot festival kunt zien spelen.

Waarschijnlijk heeft de zanger goed doorgewerkt de afgelopen twee jaar, want op Wishes staan maar liefst achttien nummers. Toch wordt het album niet eentonig, Je wordt af en toe verrast door onder andere Let It All Go met Birdy en een cover van Taylor Swifts Blank Space.

Rhodes heeft op Wishes zijn hart uitgestort, zonder er een jankalbum van te maken. Er is een gevoelige sfeer gecreëerd, maar door de opbouw in zijn nummers is er toch genoeg pit. Rhodes heeft de perfecte balans al op zijn debuutalbum gevonden, wat heel veel goeds voor de toekomst belooft.

Wat vind jij van deze plaat?