Het blijft altijd verbazingwekkend hoe de balans van een muziekjaar al eind november, begin december wordt opgemaakt en er nog maar weinig nieuw materiaal wordt gereleased in december. Uitzonderingen bevestigen de regel moet de Noorse band Röyksopp hebben bedacht. En dus brengen de vrienden voor het leven Torbjørn Brundtland en Sven Berge, zo vlak voor kerst, een maar liefst twee uur en negentien minuten durende ambient herinterpretatie van hun Profound Mysteries I, II en III albums uit, getiteld Nebulous Nights (An Ambient Excursion into Profound Mysteries).
De Profound Mysteries-albums waren in 2022 al een verrassing op zich. Veel materiaal op drie releases die rap achter elkaar uitkwamen. Met ook veel gastartiesten, zoals Alison Golfrapp, Karen Harding en Susan Sundfør. En met de voor hun succesvolle interpretatie van house en elektronische muziek. Maar misschien was je kennismaking met Röyksopp wel bij de eerste start van je gloednieuwe Mac computer. Eén van hun bekendste hits Eple werd door Apple gelicenseerd en gebruikt bij die eerste kennismaking.
Nebulous Nights is precies wat de subtitel zegt. Elke track van de drie Profound Mysteries albums (30 in totaal) heeft in Nebulous Nights een nieuwe titel en is een ambientversie van het origineel. Een goed voorbeeld hiervan is de track We Enter / State of Awareness dat de ambientversie is van de wellicht bekende track Impossible met Alison Goldfrapp.
Het album voldoet ook helemaal wat je bij een ambientalbum verwacht; nergens vliegt het uit de bocht. Soms denk je dat er eindelijk wat gaat gebeuren door opzwellende synthesizers, een vage opstart van een beat. Wees gerust, alles blijft rustig en wordt waar nodig begeleid door kabbelende golven, een regenbui in de zomer, tsjirpende krekels en kwetterende vogels.
Ambient music is fijn als rustgevende achtergrondmuziek, maar kan ook louterend werken als je tot rust wilt komen na een hectische tijd. En ambient music kan bloedstollend mooi zijn zoals een aantal keren te horen is op Nebulous Nights. De aaneenschakeling van Beacons (met Susanne Sundfør), Waiting Still (met Astrid S) en We Remain Hidden / Consolation (met Pixx) is echt wonderschoon. Eigenlijk geldt voor de meeste tracks met gastartiesten dat de ambientversies bijzonder fraai uitpakken ten opzichte van hun origineel. En horen we niet heel vaag in Understanding The Inexplicable een vleugje Little Fluffy Clouds van The Orb?
Als je fan bent van ambient music en van bands als The Orb of Boards of Canada dan is deze release een fijne kerstsurprise. Met Nebulous Nights heeft Röyksopp zijn aanhang opnieuw verrast en zijn ontwikkeling naar steeds rustigere muziek bevestigd. Het is nu wachten op die volgende verrassing: een stevig house-album van de Noorse band.