S10 – Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt

Waardering

7

8

De weg naar succes was voor S10 nimmer geplaveid met gouden klinkers en rode lopers. De ondergrond bestond eerder uit valkuilen, obstakels en versperringen. Dat S10 juist díe ondergrond gebruikt als inspiratie voor haar songteksten, maakt haar ook op haar derde studioalbum Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt innemend, eerlijk en invoelbaar.

Wie niet of weinig bekend is met de muziek van S10, zal haar in eerste instantie associëren met het Eurovisie Songfestival, waar ze in 2022 voor Nederland een elfde plaats behaalde met het nummer De Diepte. Een atmosferisch, melodieuze indiepopsong die ook te horen is op Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt. Wie denkt dat dit nummer symbool staat voor de klank en sfeer op het gehele album komt bedrogen uit. Of beter gezegd: die staat een aangename verrassing te wachten!

Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt begint opvallend sterk met Zondagskind. Het intro van drums en basgitaar zou zelfs Red Hot Chili Peppers jaloers kunnen maken. De songtekst is even direct als beklemmend. Wat Als Niemand Op Mij Wacht kent in aanzet veel gelijkenis met De Diepte, maar explodeert na een dikke minuut en transformeert naar Nederlandstalige deephouse. Dit krijgt een vervolg in een duet met Froukje op het nummer Nooit Meer Spijt. Jupiter is een van de sterkere songs op Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt. Dit komt mede door het ogenschijnlijk eenvoudige, maar o zo verraderlijk vileine taalgebruik. ’Ik denk heel vaak wat maakt het nou uit/Maar dan denk ik te vaak en dan maakt het weer uit.’ S10 werpt zich hier op als het vrouwelijke equivalent van Martin Buitenhuis (Van Dik Hout). Dat het schrijfproces geen eenvoudig traject is geweest, doet niets af aan de raakbaarheid van haar taal.

Toch schiet Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt her en der ook tamelijk uit de bocht. Dans Mij Naar Huis sterft in overproductie, De Ergste Dag voelt in de bijdrage van Mula B weinig oprecht en De Straten Versieren Met Bloemen valt op door de volledige mismatch tussen tekst en arrangement.

In vergelijking met haar vorige twee platen, Snowsniper uit 2019 en Vlinders uit 2020, heeft S10 afscheid genomen van de Nederhop en zich volledig (en volledig terecht) toegelegd op zang. Haar stem is het sterkst als ze zich in haar teksten het meest kwetsbaar toont. Heel in de verte klinkt voorzichtig een Nederlandstalige Joni Mitchell. Al zingend komen de songteksten van S10 veel beter tot hun recht en krijgen ze bijkans ook meer zeggingskracht. Dat daarmee op Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt ook de autotune niet meer te horen is zoals op vorige albums, is voor iedere luisteraar pure winst.

Wat verder opvalt is dat zo goed als alle teksten zijn geschreven vanuit de ik-persoon. Sterker nog, bij de helft van de veertien tracks op Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt is het eerste of tweede woord ‘ik’. Wisselingen in perspectief zouden dit album net dat beetje meer diversiteit, dynamiek en diepgang kunnen geven. Wellicht op een volgende plaat. Voor nu heeft S10 met Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt een sterk, persoonlijk en toegankelijk album afgeleverd.