Froukje – Uitzinnig

Uitzinnig

Waardering

9

Na haar debuut Licht en Donker is Froukje terug met een nieuwe ep: Uitzinnig. Het nog maar 20-jarige poptalent weet opgekropte emoties en het gevoel van vastzitten te verwerken in zes nieuwe nummers. De verwachting is hoog na haar eerdere verzameling met rake knallers van tracks.

De ep opent met een nummer dat geschreven en geproduceerd is door Froukje zelf. ‘Ik ben hier/ik ben terug’, zingt ze in de titeltrack en daar kan niemand omheen. Het is alsof er een bloem openvouwt als de zangeres muziek schrijft. Een verademing. Iemand die eindelijk de echte diepe gevoelens uitspreekt.

Zo is Zonder Gezicht een nummer dat gaat over een egoïstische liefde. Dat wordt duidelijk uit de zinnen ‘je gaf me je gewicht/nam het aan met ogen dicht/nu ben ik slechts een stem zonder gezicht’. Deze track is in samenwerking met S10. Een snelle rekensom van twee Nederlandse poptalenten bij elkaar maakt dit nummer een cadeautje voor de luisteraar.

Een track die echt uit de plaat springt is Een Man Die Nooit Meer Huilt. Het nummer is geschreven vanuit het perspectief van een man die ’s nachts meisjes lastigvalt en moeite heeft om zijn emoties te uiten. “Ik heb een hekel aan alle mannen die mij ooit iets vervelends hebben nageroepen, me onveilig hebben laten voelen, waarvan ik op het nieuws zag dat ze iemand hebben verkracht. Ik ben boos. Maar ik heb ook medelijden.”, vertelt Froukje bij 3voor12 over dit liedje. Muzikaal gezien is de track vernieuwend in het repertoire van de zangeres: het heeft een opbouw naar een knaller van een refrein waarin het poptalent verrast met een rap-verse. Het nummer is een ‘banger’, zoals haar generatie het zou noemen.

Niets Tussen was een van de singles van de ep en als je dit nummer hoort kan je niet anders dan meebewegen. De elektronische klanken vliegen je om de oren en door de opbouw die uitmondt in een hele fijne climax kan je niet wachten om er met een menigte op te dansen.. De tegenstelling van de blije muziek met een zekere donkere rand maakt het nummer nog sterker.

Uitzinnig is messcherp, eerlijk en dansbaar. Froukje laat zien dat het maken van muziek echte kunst is. Ze vertelt verhalen op een poëtische wijze in een jasje van elektronische klanken. De zangeres draait er niet om de hete brij heen en dat geeft haar muziek veel kracht. De hoge verwachtingen heeft Froukje dubbel en dwars overtroffen. Uitzinnig kan rekenen op een uitzinnig ontvangst.