Shania Twain – Now

Waardering

8

Door de albums The Woman In Me en Come On Over groeide Shania Twain in de jaren 90 uit tot een wereldster. In haar soort was de zangeres één van de eersten die een cross-over maakte van country naar popmuziek en daar vervolgens veel succes mee boekte. De totale verkoop van Twain’s platen ligt op zo’n 75 miljoen exemplaren wereldwijd. Het album Up! uit 2002 was Shania’s laatste plaat. Daarna volgde alleen nog een verzamelalbum met haar grootste hits in 2004. Toen werd het stil.

Robert Lange, de man die destijds alle platen van de zangeres produceerde, co-writer van al haar liedjes en daarnaast ook haar echtgenoot, bleek een affaire te hebben met Twain’s beste vriendin. Een scheiding volgde waarna de zangeres in een depressie raakte. Uiteindelijk hervond ze het geluk en trouwde in 2011 met Frédéric Thiébaud, de inmiddels ex echtgenoot van Shania’s beste vriendin. Inderdaad, de vrouw die haar dus belazerde met Robert Lange. Ironisch.

Naast deze relationele ontwikkelingen, kreeg Twain ook problemen met haar stem en wel op zo’n manier dat zelfs spreken een probleem voor haar werd. Met hulp van verschillende artsen wist de zangeres de problemen te verhelpen en keerde vervolgens sterker dan ooit terug op het podium. Na een eigen show in Las Vegas en de Rock This Country Tour (waarmee ze alleen in Canada en Amerika optrad) werkte Twain aan haar langverwachte comebackalbum. Anno 2017 is het moment dan eindelijk daar.

Voor de eerste keer in haar carrière nam de zangeres de complete verantwoording op zich om alle liedjes op een plaat helemaal alleen te schrijven. Daarmee levert Twain dus een zeer autobiografisch album af. Over hoe ze zich momenteel voelt en over hoe ze als persoon nu in het leven staat. De albumtitel Now is daarmee dus zo klaar als een klontje.

Jake Gosling, Ron Aniello, Jacquire King en Matthew Koma: vier producers die de naam van Robert Lange moeten doen vergeten. Toch wordt er met de openingstrack Swingin’ With My Eyes Closed meteen duidelijk dat er niets lijkt te zijn veranderd aan Shania’s geluid. Met deze track maakt de zangeres duidelijk een statement. Alsof je haar hoort zeggen: ‘Don’t forget, I’m still the Queen of Country pop!’ Dat Shania veel op haar bordje heeft gekregen de afgelopen jaren is te horen want haar stemgeluid klinkt lager en rauwer. Dat ze wat jaartjes ouder is geworden speelt natuurlijk ook mee.

In Home Now worden de countryroots nog even lekker door gezet. Violen en de banjo spelen dan ook een grote rol in dit vrolijke liedje. Een liedje waarvan Ilse DeLange stiekem zou willen dat het van haar was. Met Poor Me hebben we één van de beste liedjes van het album te pakken. De donkere sound en productie ervan pakken je meteen, al was het alleen al vanwege het feit dat het liedje qua geluid zo dicht in de buurt komt van Don’t Let Me Down van The Chainsmokers. Shania zingt over Robert Lange en de manier waarop ze ontdekte dat hij haar destijds bedroog. ‘Found it in his closet/Right behind the lies/I wish I never saw it/The secret in his eyes/He never told me how long/I’d been living in the dark/No one turned the light on/I fell and broke my heart/Still can’t believe he’d leave me to love her.’ Allemaal heel autobiografisch verwoord. Het moment dat Twain dit liedje schreef moet absoluut een therapeutische ervaring zijn geweest.

Hoewel ze zich in veel liedjes lijkt vast te houden aan een vertrouwd geluid, durft Shania ook te experimenteren. Let’s Kiss And Make Up neigt naar iets wat Justin Bieber had kunnen doen. Misschien dat ze in dit geval goed naar de muzieksmaak van haar zestienjarige zoon heeft geluisterd. In Because Of You rekent Twain af met haar gebroken hart en zingt ze haar huidige echtgenoot Frédéric Thiébaud toe met de woorden: ‘Because of you, I’m me.’ Een beetje cliché maar wel gemeend. You Can’t Buy Love kent een wat zomers geluid. Doet dit nu ergens denken aan Shania’s klassieker Man! I Feel Like A Woman! of neigt het toch meer naar een track die The Chicks hebben opgenomen?

Shania is nooit zuinig geweest als het gaat om liedjes uitbrengen. Net als haar vorige albums, bevat Now ook een selectie van zestien liedjes. Uiteraard zitten daar ook een aantal exemplaren tussen die na de eerste luisterbeurt niet meteen een indruk achter laten. More Fun, I’m Alright, Where Do You Think You’re Going To, om er maar een paar te noemen.

Ook voor Shania geldt: er is altijd licht aan het einde van de tunnel. Met dat idee ontstond dan ook de eerste single Life’s About To Get Good. ‘Life’s about joy/Life’s about pain/It’s all about forgiving and the will to walk away/I’m ready to be loved, and love the way I should/Life’s about to get good’, horen we haar zingen. Ontdekken, verdriet, vergeten en klaar om opnieuw de liefde toe te laten. Of zoals Shania zelf zegt: ‘Je kunt het positieve niet ervaren zonder het negatieve te hebben meegemaakt’. Al deze ingrediënten zijn terug te vinden in dit vrolijke klinkende liedje. Zo horen we Shania het liefst. Alsof ze nooit is weggeweest.

Toch is het gat van vijftien jaar afwezigheid enorm geweest en hoewel er genoeg mensen zijn die dachten dat Shania met zingen gestopt was, is het enorm knap dat ze deze plaat heeft kunnen maken met alles wat er de afgelopen jaren op haar pad is gekomen. Artiesten zeggen vaak dat een nieuw album volwassener klinkt, ook al zit er soms maar twee jaar tussen de release van een vorige plaat. Kijk en luister naar Shania en ontdek haar verhaal achter deze plaat: dan weet je pas echt wat volwassen worden betekent.