Sheppard – Kaleidoscope Eyes

Sheppard

Waardering

7

Om te zeggen dat Kaleidoscope Eyes een verrassing is, is niet helemaal waar. Vorig jaar heeft de Australische band Sheppard zichzelf uitgedaagd om twaalf songs in twaalf maanden uit te brengen. Dat is gelukt en deze singles zijn nu verzameld op dit nieuwe album. George Sheppard en zijn zussen Amy en Emma willen met deze plaat een andere kant van Sheppard laten horen en niet meer in de boeken staan als de band van dat liedje Geronimo uit 2014. Of dat lukt met dit album is nog de vraag.

Het overkoepelende thema van Kaleidoscope Eyes is de liefde. Liefde komt in vele vormen en kleuren; het gevoel van verliefdheid, maar ook de momenten waarop de liefde er even niet meer is. Het album start met een intro dat prachtig doorloopt in het eerste nummer van de plaat. Dit is het in 2019 uitgebrachte Die Young. De eerste zin verwijst direct naar de titel van het album: ‘In a world that’s color blind/ We see it all through kaleidoscope eyes.’ Die Young is ook meteen de meest populaire track als je kijkt naar de online streams en muzikaal gezien de beste keuze om het album mee af te trappen.

Het herkenbare popgeluid van Sheppard klinkt door op het volledige album. De meeste nummers zijn ontzettend vrolijk en brengen je in gedachten al naar zonnige plekken, zoals het nummer Symphony. De band zegt hier zelf over dat dit het vrolijkste popnummer is dat zij ooit schreven. Energie, dat is wat je verwacht van Sheppard en wat je in de meeste nummers ook krijgt. Die Young, Learning to Fly en Symphony geven die Sheppard-energie met pakkende intro’s en zijn duidelijk de beste nummers van het album. Een track die er ook uitspringt is Brand New, wat ook meteen het snelste nummer van Kaleidoscope Eyes is. Zanger George zei over die track: ‘Stel: Bruce Springsteen en The Killers maken een baby en Coldplay past af en toe op, dan krijg je Brand New.’ Ritmisch klopt alles aan dit nummer en de positiviteit knalt je speakers uit.

De afwisselingen van deze vrolijke, opzwepende muziek naar de tragere melancholische nummers Somebody Like You en Looking For Love haalt het ritme jammer genoeg wel uit het album. Ondanks de poging van Sheppard om hierin een andere kant te laten zien, komen deze twee nummers niet lekker mee met de rest. Bijzonder is het liedje Thank You, wat vorig jaar op moederdag uitkwam. George, Amy en Emma bedanken in dit nummer hun moeder. Dit is een zoete afwisseling en maakt het album persoonlijker.

Catchy popnummers in overvloed op dit nieuwe album van Sheppard. Kaleidoscope Eyes laat zien, dat de Australische hitmachine nog lang niet is uitgeraasd. De positieve energie spat van het album af, maar lag ook wel in de verwachting bij deze band. Dit zorgt daardoor niet voor grote verrassingen en Sheppard laat voornamelijk horen waar ze al jaren goed in zijn. Een andere kant zien we dus (nog) niet. De band blijft hiermee in het straatje van hun debuutsingle Geronimo. En daar is helemaal niets mis mee.