Simple Minds – Direction Of The Heart

Waardering

7

Wie de nieuwsarchieven erop naslaat, zal merken dat de jaren 1979 en 2022 opvallende gelijkenissen vertonen. Bijvoorbeeld dat in 1979 de voormalige Sovjetunie Afghanistan binnenviel, dat Iran na een revolutie werd omgevormd tot een Islamitische Republiek en dat (onder andere) in Nederland de tweede oliecrisis enorme impact had op zowel Staat als samenleving. Anno 2022 weten we dat Rusland Oekraïne is binnengevallen, dat Iran aan de vooravond van een revolutie lijkt te staan en dat de energiecrisis in (onder andere) Nederland zorgt voor een torenhoge inflatie en onrust in de samenleving over de betaalbaarheid van energie. Een andere overeenkomst tussen deze jaartallen is de Schotse band Simple Minds. In 1979 ziet hun debuutalbum Life In A Day het daglicht. Drieënveertig jaar later is hun twintigste studioalbum een feit: Direction Of The Heart. En evenals het nieuws vertonen ook beide albums een paar opvallende gelijkenissen. Daarover later meer, eerst het album zelf.

Direction Of The Heart bestaat uit negen tracks met een duur van zevenendertig minuten, waarvan het opnameproces begon in 2020. Het album trapt af met Vision Thing, waarin zanger Jim Kerr een ode brengt aan zijn vader voor wie hij de laatste zes maanden van diens leven heeft gezorgd. In universele bewoordingen vertelt Kerr een persoonlijk verhaal. Met openingszin “The morning of the night before I’m wide awake and thinking of you” behoort Vision Thing tot de betere songteksten van Simple Minds. First You Jump klinkt ouderwets vertrouwd zoals Simple Minds eind jaren ’80 klonk, maar dan in een modern, prima passend jasje. Op de twee volgende tracks – Human Traffic en Who Killed Truth? – worden de refreinen tweestemmig gezongen. Of dit een overdub van Jim Kerr zelf is of een ander bandlid blijft onduidelijk. Hoe het ook zij, het klinkt niet overal even prettig.

Solstice Kiss heeft heel aangename Keltische openingsklanken die een beetje doen denken aan Belfast Child uit 1989. De bombastische dynamiek die een minuut later volgt zal menig stadion op zijn grondvesten doen schudden. De inmiddels 63-jarige Kerr overtuigt met deze track als in de hoogtijdagen van Simple Minds. Sarah Browns vocalen mogen hier ook niet onbenoemd blijven. De vier volgende tracks zijn helaas nogal onbeduidend. Niet per se slecht, maar het beklijft simpelweg niet, waardoor de aandacht verslapt. Planet Zero (“hé jongens, er moet ook nog een liedje met iets over duurzaamheid of zo op de plaat…”) is daarbij een amorf dieptepunt, waarbij zelfs de zang uit maat lijkt te zijn. Slotakkoord The Walls Came Down is een hapklaar ratjetoe van stijlen met onder andere een vleugje U2, een snufje Editors en veel na na na’s en/of la la la’s zoals eerder te horen op Don’t You (Forget About Me).

Al met al is Direction Of The Heart een redelijk goed Simple Minds-album. Als je alle albums van Simple Minds bij elkaar op zou kunnen tellen en daar een gemiddelde uit zou berekenen, dan zal de uitkomst van die som aardig lijken op Direction Of The Heart. Op een enkele dissonant en klankafwijking na, bevat dit album prima songs die vakkundig gemaakt zijn en uitnodigend in het gehoor liggen. De negen songs tezamen vormen weliswaar een congruent geheel, maar het gebrek aan een echte vonk die overspringt, maakt dat de aandacht na een minuut of twintig toch wat verschuift. In een interview enkele jaren geleden schoof Jim Kerr zijn teleurstelling over de productie van hun debuutalbum Life In A Day uit 1979 niet onder stoelen of banken. De wijze van totstandkoming zorgde er volgens Kerr voor dat de nummers “een echte vonk” misten die hij wel voelde bij live-optredens. Anno 2022 bekruipt je bij het beluisteren van Direction Of The Heart hetzelfde gevoel.

Het twintigste studioalbum van Simple Minds heeft nog wel een boodschap volgens Kerr: Volg je eigen pad en kom er doorheen. In die zin laat Direction Of The Heart zich makkelijk vergelijken met Life In A Day dat een boodschap van gelijke strekking kent: Blijf jezelf in een wereld die constant probeert iets anders van je te maken. Dat Simple Minds immer trouw is gebleven aan haar eigen adagia is meer dan bewonderenswaardig en siert de band tot in lengte van jaren.

 

Het nieuwe album Direction Of The Heart van Simple Minds verschijnt vrijdag 21 oktober