Snow Patrol – Reworked (EP1)

Waardering

7 7,0

In 2008 en 2009, de laatste jaren voor zijn zevenjarige hiatus, tourde Snow Patrol de wereld over met de Reworked Tour. Gespeeld werden alle bekende nummers van de band, maar dan in een ander jasje gestoken. Nu, tien jaar later, en één jaar na het verschijnen van comebackalbum Wildness, is er Reworked (EP 1). Op dit vijftien minuten klokkende schijfje staan opnieuw herbewerkingen van Snow Patrol-klassiekers die tijdens de tour ook al live gespeeld werden.

Maar eerst is er nog openingsnummer Time Won’t Go Slowly, de enige nieuwe track op deze ep en tevens eerste single. Een haast ‘schattig’ nummer, iets dat je niet per se bij de Schotse band zou verwachten. Dit jasje staat ze echter heel erg goed en zou in de toekomst vaker uit de kast mogen worden getrokken. Gewoon een goede en fijne single, niets meer, niets minder.

Vanaf dan kom je echt terecht bij de reworks. Het zijn er drie, die allemaal wel in het verlengde van elkaar liggen. Chocolate, één van de beste nummers van Snow Patrol, transformeert van een rocker in een akoestische track. Daardoor valt maar weer eens op hoe goed dit nummer toch is. De countryachtige gitaren maken het af. Eén van de grootste hits van de patrouille is Open Your Eyes, en ook dat nummer heeft een eigen versie gekregen op deze ep. De nieuwe versie volgt eigenlijk hetzelfde patroon als het origineel en bouwt ook steeds verder op in dynamiek. Ook hier zit het verschil met de oorspronkelijke versie in het akoestische. Het nummer eindigt op prachtige wijze met een koor. Crack the Shutters verandert in een akoestisch liedje met zelfs wat kleine elektronische en ambientinvloeden. Er kan ook hier over getwist worden of deze versie wel echt toegevoegde waarde heeft ten opzichte van het origineel, maar ook hier valt het predikaat ‘gewoon goed’.

Reworked (EP 1) is een leuk tussendoortje, maar de nummers houden wel erg veel dezelfde stijl aan. Iets meer variatie had gemogen. Wellicht kunnen we die verwachten op deel twee, want de titel insinueert dat er nog meer Reworked aan zit te komen.