The Boxer Rebellion – Ghost Alive

Ghost Alive

Waardering

7

Het probleem van adembenemend mooie singles is dat het een enorme klus wordt om met het album nog indruk te maken. Dat is opdracht die The Boxer Rebellion zichzelf ook heeft gegeven voor Ghost Alive. De vooruitgestuurde singles What The Fuck, Love Yourself en Here I Am legden de lat namelijk direct enorm hoog.

Een slimme tactiek is dan ook dat tussen de al bekende nummers steeds een nieuwe track zit. De meesten zijn even fragiel als de reeds vrijgegeven singles. Rain en Fear zijn ook net zo prachtig om te beluisteren. Toch is het goed dat na vijf nummers er even een break komt in de extreem gevoelige liedjes. Don’t Look Back heeft meer arrangementen en lijkt wat vibe betreft op een softere uitvoering van Let’s Dissapear. Hoewel dat niet per se de beste track van Ocean By Ocean was, is het nu een fijne afwisseling.

Ook Lost Cause wijkt af van het eerdere patroon op de Ghost Alive, maar daarna grijpt The Boxer Rebellion weer terug naar de summier begeleide songs. De volledig akoestische stijl maakt het haast onmogelijk om ze nog als indierockers te benaderen. Sterker nog, als je zou zeggen dat Nathan Nicholson een gitaarspelende singer-songwriter was, die slechts af en toe muzikale ondersteuning kreeg zou je het ook geloven. Ook ga je je afvragen wat drummer Piers Hewitt gedaan heeft om de opnames voor zichzelf interessant te houden.

Duidelijk is wel dat Nicholson hier qua emotie zichzelf volledig kan overgeven. Vocaal zoekt hij het een paar octaven hoger dan we van hem gewend zijn. Vooral op Under Control gaat de zanger de hoogte in, maar zijn stem blijft zuiver. Daarmee laat hij een compleet andere kant van zichzelf horen dan op pakweg hun grootste hit Diamonds.

Wat durven te vernieuwen betreft, kan The Boxer Rebellion niks ontzegd worden. De nummers zijn ieder voor zich ook prachtig, met What The Fuck, Rain en River als de uitschieters. Toch is het als album wat saai om je de volle 46 minuten te vermaken.

Gelukkig hebben ze live al bewezen de songs anders en diverser aan te kleden. Dat lijkt ook de beste oplossing. Een mix tussen de oude en de nieuwe stijl. Daarmee zou Ghost Alive waarschijnlijk nog een stuk beter uit de verf komen.